Kończy się sezon na truskawki, więc szybciutko zapraszam na bardzo prosty, brytyjski deser. Crumble można zrobić praktycznie z każdymi owocami, więc zachęcam do eksperymentowania.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (plus 1 łyżka do truskawek)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- około pół szklanki brązowego cukru
- skórka z 1 cytryny (można zamienić na cukier waniliowy)
- 80-100 gramów zimnego masła
- 4 szklanki truskawkowych połówek
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
1. Zrób kruszonkę z masła, mąki, cukru, proszku do pieczenia i skórki cytrynowej.
2. Do żaroodpornego naczynia bądź kokilek przełóż truskawki wymieszane z odrobiną soku cytrynowego z 1 łyżką mąki.
3. Posyp truskawki kruszonką.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij z piekarnika kiedy kruszanka będzie złotawa.
5. Crumble podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z kilką lodów.
Smacznego :)
Wygląda cudownie!; )
OdpowiedzUsuńPychotka! *.*
Crumble to najlepsza rzecz na świecie <3 Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńnie wiem co by mi bardziej smakowało kruszonka czy truskawki, pycha:)
OdpowiedzUsuńjedna z lepszych opcji na truskawki:-)))
OdpowiedzUsuńlubię nie tylko z truskawkami :) pyszny deserek
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity deser.
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) Dlatego w tym roku mrożę hurtowo ,wszystkie owoce:)
OdpowiedzUsuńTruskawkowe crumble przygotowała moja kochana kuzyneczka , Dominika Jakubiec :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/osdgtf.jpg[/img]