25 czerwca 2014

TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ (STRAWBERRY CRUMBLE)


Kończy się sezon na truskawki, więc szybciutko zapraszam na bardzo prosty, brytyjski deser. Crumble można zrobić praktycznie z każdymi owocami, więc zachęcam do eksperymentowania.


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki (plus 1 łyżka do truskawek)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • około pół szklanki brązowego cukru
  • skórka z 1 cytryny (można zamienić na cukier waniliowy)
  • 80-100 gramów zimnego masła
  • 4 szklanki truskawkowych połówek
  • odrobina soku z cytryny



Wykonanie: 

1. Zrób kruszonkę z masła, mąki, cukru, proszku do pieczenia i skórki cytrynowej.
2. Do żaroodpornego naczynia bądź kokilek przełóż truskawki wymieszane z odrobiną soku cytrynowego z 1 łyżką mąki.
3. Posyp truskawki kruszonką.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij z piekarnika kiedy kruszanka będzie złotawa.
5. Crumble podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z kilką lodów.


Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie!; )
    Pychotka! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Crumble to najlepsza rzecz na świecie <3 Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem co by mi bardziej smakowało kruszonka czy truskawki, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedna z lepszych opcji na truskawki:-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię nie tylko z truskawkami :) pyszny deserek

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam:) Dlatego w tym roku mrożę hurtowo ,wszystkie owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawkowe crumble przygotowała moja kochana kuzyneczka , Dominika Jakubiec :)

    [img]http://i62.tinypic.com/osdgtf.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń