Ogórki po kozacku to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory.
Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiady, czy na kanapki.
Polecam!
Jeżeli
przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w
komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- niepełna szklanka cukru
- 3 niepełne łyżki soli, kamiennej niejodowanej
- 5 łyżek musztardy
Składniki na jeden słoik (ok. 0,7-0,9litra)
- niepełna łyżeczka gorczycy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku, przecięte na pół, obranego
- dwa baldachy kopru (lepsze są suchsze)
- około 7 plasterków obranej marchewki
- ogórków, tyle ile wejdzie (najlepsze są małe, duże mogą być przecięte na pół)
1. Na dno wyparzonych słoików włóż: koper, marchew, czosnek, ziele angielskie, gorczycę.
2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę (z wszystkich podanych na nią składników).
3. Do słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz