5 września 2015

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO KOZACKU


Ogórki po kozacku to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory.
Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiady, czy na kanapki.

Polecam!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 niepełne łyżki soli, kamiennej niejodowanej
  • 5 łyżek musztardy

Składniki na jeden słoik (ok. 0,7-0,9litra)

  • niepełna łyżeczka gorczycy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku, przecięte na pół, obranego
  • dwa baldachy kopru (lepsze są suchsze)
  • około 7 plasterków  obranej marchewki
  • ogórków, tyle ile wejdzie (najlepsze są małe, duże mogą być przecięte na pół)

Wykonanie:

1. Na dno wyparzonych słoików włóż: koper, marchew, czosnek, ziele angielskie, gorczycę.
2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę (z wszystkich podanych na nią składników).
3. Do słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą.
4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw do góry dnem i w takiej pozycji odstaw do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz