16 marca 2015

SŁODKIE PRECLE NA DROŻDŻACH


Ufam, że drożdżowe precle podbiją swoim smakiem Wasze serca. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale i na drugi dzień będą świetnym dodatkiem do kawy. Przed pieczeniem zaopatrzcie się w linijkę :).

Z przepisu wychodzi 18 precli.


Przepis krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na ciasto:


  • około 650g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 150g stopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 duże żółtka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka  gorącej wody (do wymieszania z miodem)
  • 5 łyżek suchego zmielonego maku (u mnie biały)
  • 1 jajko i odrobina mleka (do smarowania)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji


Składniki na lukier:


  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny


Wykonanie: 

1. Przygotuj zaczyn: drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki wymieszaj w 2 łyżkach ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2. Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
3. Pozostałą wodę lekko podgrzej wraz z mlekiem. Płyn ma być ciepły, ale nie wrzący.
4. W dużej misce wymieszaj ze sobą ciepłe mleko z wodą, letnie masło, sól, resztę cukru, jajko, żółtka, esencję i zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Używam do tego miksera.


5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
6. 1 łyżkę wody wymieszaj z miodem.
7. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 42x45 cm.
8. Posmaruj ciasto miodem i posyp makiem (u mnie biały, więc ledwo go widać na poniższym.
9. Podziel ciasto na 3 pasy o szerokości około 15 cm. Każdy pas przeciąć 6 razy, aby powstały szerokie na 7 cm prostokąty.


10. Zwiń prostokąty w ruloniki.


11. Każdy rulon natnij wzdłuż (nie przetnij ciasta po całej długości), a następnie skręć kilka razy, jak spiralę.


12. Końce rulonu zlep i uformuj w okrąg.
13. Ułóż precle na na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
14. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
15. Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem z niewielką ilością mleka.


16. Piecz około 15 minut.
17. Zimne udekoruj cytrynowym lukrem (do cukru pudru stopniowo dodawaj sok z cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję) i posyp skórką pomarańczową. Lukrem można smarować też gorące precle. Jak kto woli :)


Smacznego!

2 komentarze: