Z przepisu wychodzi 18 precli.
Przepis krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
- około 650g mąki
- 25g świeżych drożdży
- 150g cukru
- 150g stopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody
- 2 duże żółtka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka gorącej wody (do wymieszania z miodem)
- 5 łyżek suchego zmielonego maku (u mnie biały)
- 1 jajko i odrobina mleka (do smarowania)
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Składniki na lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Przygotuj zaczyn: drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki wymieszaj w 2 łyżkach ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2. Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
3. Pozostałą wodę lekko podgrzej wraz z mlekiem. Płyn ma być ciepły, ale nie wrzący.
4. W dużej misce wymieszaj ze sobą ciepłe mleko z wodą, letnie masło, sól, resztę cukru, jajko, żółtka, esencję i zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Używam do tego miksera.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
6. 1 łyżkę wody wymieszaj z miodem.
7. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 42x45 cm.
8. Posmaruj ciasto miodem i posyp makiem (u mnie biały, więc ledwo go widać na poniższym.
9. Podziel ciasto na 3 pasy o szerokości około 15 cm. Każdy pas przeciąć 6 razy, aby powstały szerokie na 7 cm prostokąty.
10. Zwiń prostokąty w ruloniki.
11. Każdy rulon natnij wzdłuż (nie przetnij ciasta po całej długości), a następnie skręć kilka razy, jak spiralę.
12. Końce rulonu zlep i uformuj w okrąg.
13. Ułóż precle na na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
14. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
15. Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem z niewielką ilością mleka.
16. Piecz około 15 minut.
17. Zimne udekoruj cytrynowym lukrem (do cukru pudru stopniowo dodawaj sok z cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję) i posyp skórką pomarańczową. Lukrem można smarować też gorące precle. Jak kto woli :)
Smacznego!
rewelacyjnie wyglądają, pycha:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Porywam jednego.
OdpowiedzUsuń