1 marca 2015

SYRYJSKIE "RACUCHY" ZIEMNIACZANE


"Adźi" (zapis fonetyczny) to syryjskie placuszki, wyglądem przypominające racuchy. Przez obecną sytuację w Syrii mamy wylew Syryjczyków w ośrodku, w którym pracuję, więc mam szansę nauczyć się ich jedzenia. Adźi jest niezwykle popularne i bardzo lubiane przez dzieci.
Na poniższym zdjęciu widać racuchy, które  zrobiła Syryjka i przyniosła nam do biura na obiad. 


Placki podaje się z aromatycznymi sałatami.

Polecam :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie ziemniaki
  • pół średniej cebuli
  • około 1 szklanki mąki pszennej
  • około pół szklanki wody gazowanej
  • mały pęczek natki pietruszki
  • chilli lub ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Ubij jajka z solą. Gotowe będą kremowe i mocno spienione.



2. Dodawaj do jajek na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę.



3. Powstała masa będzie mieć dużo pęcherzyków powietrza.


4. Dodaj chilli i pieprz. Placki mają być lekko pikantne.


5. Na tarce o małych oczkach zetrzyj cebulę.


6. Na takiej samej tarce zetrzyj ziemniaki i wyciśnij z nich sok.


7. Odciśnięte ziemniaki, drobno poszatkowaną natkę i cebulę wmieszaj w ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego (w zależności od potrzeby można dodać ciut więcej mąki lub wody). 

8. Smaż racuchy po obu stronach na rozgrzanym oleju.
9. Usmażone przełóż na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.


10. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy i wart wypróbowania przepis - zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, nabrałam ochoty na takie placuszki. Wyglądają faktycznie jak racuszki. Ale z dodatkiem utartych ziemniaków muszą smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, a placki wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia racuszków przysłała Pani Jowita Tiesing :)

    [img]http://i59.tinypic.com/29mai55.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis dziś będę robiła na obiad 😊

    OdpowiedzUsuń