23 marca 2015

CHLEB BEZ ZAGNIATANIA (TYLKO NA DROŻDŻACH)


Zbliża się Wielkanoc, więc mam dla Was propozycję upieczenia pysznego chleba na świąteczne śniadanie. Nie potrzeba do niego zakwasu, ani nie musimy go ugniatać. Wystarczy przygotować ciasto wieczorem i upiec chleb (lub bułki) tuż przed śniadaniem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:


  • 3,5 łyżeczki soli
  • 12 gramów suchych drożdży
  • 1 kg mąki chlebowej (ewentualnie zwykłej)
  • około 700 ml letniej wody
  • 1 łyżka cukru



Wykonanie:

1. Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuść w 3 łyżkach ciepłej wody.
2. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, płynne drożdże i wodę. Mieszaj tylko do połączenia się składników. Ciasto ma być dość luźne.
3. Miskę przykryj folią spożywczą i zostaw na dwie godziny w ciepłym miejscu. 
4. Włóż miskę do lodówki na około 12-14 godzin.
5. Starając się nie ugniatać zbytnio ciasta, uformuj bochenek z części ciasta (oprósz ręce i blat mąką). Resztę ciasta schowaj do lodówki.
6. Oprósz bochenek mąką, połóż na blachę i przykryj lnianą ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
7.  Rozgrzej piekarnik do 225 stopni C. Na dnie piekarnika połóż keksówkę i wypełnij ją wrzącą wodą do połowy.
8. W kilku miejscach natnij ciasto nożem (tylko z wierzchu).
9. Włóż chleb do piekarnika. Piecz około 40 minut (w zależności od wielkości ciasta). Po 20 minutach wyjmij naczynie z wodą i wypuść parę z piekarnika. 
10. Gotowy chleb będzie złotawo-brązowy i przy opukiwaniu od spodu będzie wydawać głuchy odgłos.

Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. A ta reszta ciasta ile ma stac w lodówce i czemu nie z calej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec i z całości, ale będzie to ogromny chleb. Reszta ciasta ma stać w lodówce na czas pieczenia przygotowywania pierwszego chleba. Kiedy pierwszy chleb będzie się piec, to wtedy można wziąć się za formowanie drugiego. Można też upiec chleb na drugi dzień.

      Usuń
  2. Doskonały przepis! Bardzo mi się podoba ten blog. Dawno nie trafiłam na bloga z tak dokładnymi przepisami. Super, oby tak dalej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń