31 marca 2015

JAK ZROBIĆ RÓŻOWE JAJKA NA TWARDO


Patent na różowe jajka na twardo dostałam od koleżanki z Liverpoolu, którą serdecznie pozdrawiam (bidula ma złamaną nogę i jest uziemiona).
Takie kolorowe jajka będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole :).

Instrukcja jest troszkę na oko, ponieważ czas moczenia jajek i ilość koncentratu buraczanego zależy od subiektywnych preferencji. Im dłużej jajka będą w płynie, tym różowy kolor będzie intensywniejszy i jego warstwa będzie grubsza.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo (zimne i obrane ze skorupek)
  • koncentrat z buraków
  • woda


Wykonanie:

1. Do pojemnika wlej koncentrat (tak z 10 łyżek na 2-3 szklanki wody). Rozcieńcz go wodą.
2. Włóż jajka (płyn ma je zakrywać ).
3. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmij jajka.


4. Przełóż je na talerz.
5. Przed podaniem przekrój je wzdłuż lub za pomocą noża o trójkątnej końcówce ostrza stwórz z nich "kwiatki".




:)

2 komentarze:

  1. Takie różowe jajka wyglądają po prostu uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak się zamoczy ugotowane, ale w skorupkach z obtłuczoną skorupką to po obraniu będą w marmurkowy wzorek :)

    OdpowiedzUsuń