Patent na różowe jajka na twardo dostałam od koleżanki z Liverpoolu, którą serdecznie pozdrawiam (bidula ma złamaną nogę i jest uziemiona).
Takie kolorowe jajka będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole :).
Instrukcja jest troszkę na oko, ponieważ czas moczenia jajek i ilość koncentratu buraczanego zależy od subiektywnych preferencji. Im dłużej jajka będą w płynie, tym różowy kolor będzie intensywniejszy i jego warstwa będzie grubsza.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- jajka ugotowane na twardo (zimne i obrane ze skorupek)
- koncentrat z buraków
- woda
Wykonanie:
1. Do pojemnika wlej koncentrat (tak z 10 łyżek na 2-3 szklanki wody). Rozcieńcz go wodą.
2. Włóż jajka (płyn ma je zakrywać ).
3. Po kilku-kilkunastu minutach wyjmij jajka.
4. Przełóż je na talerz.
5. Przed podaniem przekrój je wzdłuż lub za pomocą noża o trójkątnej końcówce ostrza stwórz z nich "kwiatki".
:)
Takie różowe jajka wyglądają po prostu uroczo :)
OdpowiedzUsuńA jak się zamoczy ugotowane, ale w skorupkach z obtłuczoną skorupką to po obraniu będą w marmurkowy wzorek :)
OdpowiedzUsuń