14 marca 2015

CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE Z POLEWĄ


Ciasto orzechowo-jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że skusicie się do upieczenia tego wypieku. 
Ciasto jest bardzo wilgotne i orzechowe.
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na blachę o wymiarze 25x25cm

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka orzechów włoskich, pokrojonych
  • 4-6 jabłek (najczęściej używam 4)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody



Wykonanie:

1. Jajka ubij z cukrem na kremową i puszystą masę.
2. Stopniowo dodawaj mąkę wraz z sodą i proszkiem. Miksuj na najmniejszych obrotach.
3. Następnie stopniowo dodawaj olej.
4. Na końcu wmieszaj pokrojone orzechy i pokrojone w kostkę jabłka.
5. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni.
6. Zimne ciasto polej polewą czekoladową (przepis) i posyp orzechami.

Smacznego :)

7 komentarzy: