Ciasto orzechowo-jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że skusicie się do upieczenia tego wypieku.
Ciasto jest bardzo wilgotne i orzechowe.
Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- szklanka orzechów włoskich, pokrojonych
- 4-6 jabłek (najczęściej używam 4)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
1. Jajka ubij z cukrem na kremową i puszystą masę.
2. Stopniowo dodawaj mąkę wraz z sodą i proszkiem. Miksuj na najmniejszych obrotach.
3. Następnie stopniowo dodawaj olej.
4. Na końcu wmieszaj pokrojone orzechy i pokrojone w kostkę jabłka.
5. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni.
6. Zimne ciasto polej polewą czekoladową (przepis) i posyp orzechami.
Smacznego :)
jakie pyszności:) wiesz czym kusić:)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńAch boskie, kocham ciasta z jabłkami!
OdpowiedzUsuńCzy posiada Pani w swoich przepisach ciasto bez dodatku jaj?
OdpowiedzUsuńNiestety, mam przepisy tylko na ciasteczka.
Usuń