22 marca 2015

SAŁATA Z KURCZAKIEM I SOSEM TYSIĄCA WYSP


Poniżej znajdziecie przepis na jeden z moich ulubionych sosów, czyli dressing tysiąca wysp. Bardzo często podaję go do różnych sałat, przede wszystkim do tych z kurczakiem. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na sos tysiąca wysp:

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2-3 łyżki ketchupu (łagodny lub pikantny)
  • 1-2 łyżeczek przetartych na tarce pikli*
  • świeżo zmielony pieprz
  • płatki chilli lub odrobina tabasco (do smaku)
  • 1 łyżeczka przetartej na drobnej tarce cebuli
  • pół małego ząbka przetartego na tarce czosnku 
  • 1 łyżeczka winnego octu
  • sól
  • cukier (opcjonalnie)

*w oryginalnym przepisie używa się sweet pickle relish. Wydaje mi się, że smakiem najbardziej przypomina to polskie ogórkowe pikle.

Wykonanie:

1. Włóż do słoika wszystkie składniki. Zamknij słoik i  kilka razy nim mocno potrząśnij.
2. Spróbuj i dopraw sos.
3. Podawaj do mięs, sałat, grillowanych warzyw.



Składniki na sałatę (1 porcja):

  • mała pierś z kurczaka (grillowana lub panierowana)
  • grillowane pomidorki koktajlowe
  • pół czerwonej papryki (małej)
  • sałata lodowa lub inna
  • sos tysiąca wysp


Wykonanie:

1. Paprykę i kurczaka pokrój na paski.
2. Ugrilluj lub podsmaż (bez tłuszczu) pomidorki.
3. Wymieszaj ze sobą sałatę, paprykę i pomidory.
4. Na wierzchu ułóż kurczaka.
5. Przed podaniem polej sosem

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz