Poniżej znajdziecie przepis na jeden z moich ulubionych sosów, czyli dressing tysiąca wysp. Bardzo często podaję go do różnych sałat, przede wszystkim do tych z kurczakiem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na sos tysiąca wysp:
- 3/4 szklanki majonezu
- 2-3 łyżki ketchupu (łagodny lub pikantny)
- 1-2 łyżeczek przetartych na tarce pikli*
- świeżo zmielony pieprz
- płatki chilli lub odrobina tabasco (do smaku)
- 1 łyżeczka przetartej na drobnej tarce cebuli
- pół małego ząbka przetartego na tarce czosnku
- 1 łyżeczka winnego octu
- sól
- cukier (opcjonalnie)
*w oryginalnym przepisie używa się sweet pickle relish. Wydaje mi się, że smakiem najbardziej przypomina to polskie ogórkowe pikle.
Wykonanie:
1. Włóż do słoika wszystkie składniki. Zamknij słoik i kilka razy nim mocno potrząśnij.
2. Spróbuj i dopraw sos.
3. Podawaj do mięs, sałat, grillowanych warzyw.
Składniki na sałatę (1 porcja):
- mała pierś z kurczaka (grillowana lub panierowana)
- grillowane pomidorki koktajlowe
- pół czerwonej papryki (małej)
- sałata lodowa lub inna
- sos tysiąca wysp
Wykonanie:
1. Paprykę i kurczaka pokrój na paski.
2. Ugrilluj lub podsmaż (bez tłuszczu) pomidorki.
3. Wymieszaj ze sobą sałatę, paprykę i pomidory.
4. Na wierzchu ułóż kurczaka.
5. Przed podaniem polej sosem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz