Może skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 200 gramów twarogu półtłustego (śmietankowy lub zmielony)
- około 2 szklanek mąki
- 200 gramów masła, zamrożonego*
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka cukru
- skórka z 1 cytryny lub skórka z połowy pomarańczy
1. Na stolnicę przesiej mąkę.
2. Dodaj do mąki ser, żółtka, przetarte na tarce masło, skórkę oraz wodę.
3. Zagnieć ciasto, ale nie rób tego długo.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
5. Po godzinie ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj szklanką koła.
Smacznego :)
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńCudowne są :) Bardzo ciekawa nazwa.
OdpowiedzUsuńZdjęcie nadesłała Pani Anna Zychowicz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/110d2lw.jpg[/img]
Super ciasteczka. muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWlasnie robie i juz nie moge sie doczekac kiedy beda gotowe! Wygladaja super! Dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! :)
Ola a ja będę robić po świętach jak wrócę domu i będę miała chwilę wolnego :)
OdpowiedzUsuńPani Jakubiec Jolanta upiekła ciasteczka gęsie łapki :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/30w8jf5.jpg[/img]
Zdjęcie gęsik łapek przysłała Pani Marta Babińska :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/5umkok.jpg[/img]
też je uwielbiam. Zamiast białego stosuję brązowy cukier - taki fajny karmel się robi. Mmmmmmniam
OdpowiedzUsuń