Na codzienne smutki zapraszam na tort pełen endorfin. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mocno czekoladowe. Do tego...z dużą ilością koniaku :D.
Tort przechowujemy w lodówce, ale przed podaniem dobrze jest go doprowadzić do temperatury pokojowej - masa jest wtedy smaczniejsza.
Przepis z dużą ilością zdjęć krok po kroku i filmikami.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 170 gramów cukru
- 150 gramów mąki
- 20 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Na dnie 20 cm średnicy (moje ciasto jest bardzo wysokie, ale można też je upiec w 23 cm) wyłóż papier do pieczenia. Nie smaruję boków i dna blachy tłuszczem.
2. Rozdziel białka od żółtek.
3. Ubijaj białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier.
4. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku i wciąż ubijaj na najwyższych obrotach (około 5-7 minut).
5. Stopniowo przesiewaj suche składniki (mąkę, skrobię, kakao, proszek do pieczenia) i mieszaj masę łyżką.
6. Wmieszaj w ciasto olej.
6. Przelej ciasto do tortownicy.
7. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia może się różnić w zależności od średnicy tortownicy i piekarnika. Upieczone ciasto będzie odstawać od ścianek formy i po włożeniu patyczka do środka ciasta wyjdzie on suchy.
8. Upieczony biszkopt odstaw do góry nogami do całkowitego ostudzenia.
9. Zdejmij tortownicę.
Składniki na poncz:
- 70 gramów cukru
- 1,5-2 szklanki wrzącej wody
- koniak (do smaku, ale ciasto ma być mocno "procentowe" ;))
Wykonanie ponczu:
Składniki na masę:
- 300 gramów kajmaku (masy krówkowej)
(najlepsza z Gostynia) - 300 gramów niesolonego masła w temp. pokojowej
- 70 gramów kakao
- koniak
Wykonanie masy:
1. Rozetrzyj masło.
2. Dodaj do masła kajmak. Wciąż ucieraj.
3. Następnie utrzyj masę z kakao.
4. Wlej koniak (do smaku).
Gotowa masa. |
5. Podziel ciasto na 3 blaty.
6. Nasącz ponczem spód ciasta.
7. Posmaruj blat częścią masy.
8. Nałóż drugi blat na masę i nasącz go, a następnie posmaruj masą.
9. Przykryj ciasto wierzchnim blatem, który po nasączeniu posmaruj masą. Masą posmarowałam też boki ciasta.
10. Boki ciasta udekoruj zmielonymi orzechami.
11. Wierzch ciasta posmarowałam zwykłą polewą czekoladową (zrobioną z gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mleka) oraz dekoracjami zrobionymi z czekoladowych chipsów i masy, która została mi po smarowaniu tortu.
Smacznego :)
Inspiracja (całkowicie zmieniłam proporcje zarówno ciasta, jak i masy)
To może być dobre! Wydrukuję sobie ten przepis, dam do swojego zeszytu przepisów i niebawem spróbuję upiec. Może żebny ochrzc ić nowe meble i nowy piekarnik! Hm, dobra okazja!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńpiękny tort:) wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńbajeczny tort i super instrukcja krok po kroku :-)))
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak jak wygląda, to biere go! :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bajecznie:)))
OdpowiedzUsuńna zdjęciach wygląda obłędnie, wierzę na słowo jaki jest pyszny, przy okazji może się skuszę i zabiję swoją dietę :P
OdpowiedzUsuńPiękny biszkopt. Pyszny krem. Fantastyczny tort. To wszystko co mogę napisać o tym torcie. Chętnie poczęstowałabym się takim kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńJest zachwycający :) Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort. Wygląda dostojnie.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za tyle ciepłych komentarzy :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńZamarzył mi się taki kawałek :) piękny tort :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam na urodziny taty - pycha! Dziękuję za dokładny przepis. Michalina z Niemiec
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i prosty. Dałam brandy zamiast koniaku.
OdpowiedzUsuńMam pytanie ad. pieczenia ciemnego biszkoptu! Mam z tym problem. Bardzo długo muszę mieszać żeby dobrze się kakao rozprowadziło! No i wtedy masa biszkoptowa trochę siada. Może ma pani jakiś pomysł na to "przeklete " kakao! :)
OdpowiedzUsuńMi też trochę ciasto siada, bo mąkę/kakao należy dobrze wmieszać. Ważne, żeby wciąż były pęcherzyki powietrza. Stopniowo przesiewam suche składniki i mieszam masę półkolistymi ruchami od spodu do wierzchu ciasta (nie mam pojęcia jak to lepiej wyjaśnić ;). Pozdrawiam i życzę powodzenia!
UsuńTort zapiera dech w piersiach :) A odnośnie dekoracji: gdzie można dostać takie chipsy czekoladowe? :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :). Chipsy kupiłam w Lidlu w Wielkiej Brytanii. Być może można znaleźć je też w Polsce.
UsuńChipsy czekoladowe można kupić w Polsce, w niemieckiej sieci sklepów Aldi :)
OdpowiedzUsuńa ten koniak konieczny czy mozna wodka zastapic ? dziekuje - slicznie wyglada
OdpowiedzUsuńKoniak nadaje fajnego posmaku, ale wódka też będzie pasować :)
UsuńPani Aleksandra Leśniewska przygotowała tort czekoladowy. Orzechy zostały zastąpione złotą farbą. Dziękuję za zdjęcie :).
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1201410181.jpg[/img]
Dziękuję za bardzo dobry i dokladny przepis :). Z powodu małych dzieci zrobiłam tort w wersji bezalkoholowej za to z dodatkową warstwą musu z niesłodzonych malin przed wyłożeniem spodniej masy na biszkopt i wyszedł rewelacyjny :))) Tort jest prostszy niż na pierwszy rzut oka wygląda. Zdjęć niestety nie zrobiłam, za szybko został zjedzony :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie odnośnie nasączania biszkoptu, mam dość silny cognac...i nie wiem czy akurat bedzie ok, nie da ise czegos lzejszego? ale zeby tort nie był suchy???
OdpowiedzUsuńTak, jak napisałam koniaku proszę dać tyle, aby poncz Pani smakował (można dać tylko odrobinę alkoholu dla smaku). Jeżeli nie chce Pani użyć alkoholu proszę zrobić poncz na bazie mocnej, słodkiej herbaty. Można dodać odrobinę soku z pomarańczy/wiśni.
Usuńa ja mam pytanko odnośnie kremu po wlaniu brandy krem wyglądał tak jak by się zważył,dlaczego?po za tym tort przepyszny .pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Czy brandy było chłodniejsze od masy?
UsuńMiałem podobny problem, należy delikatnie dolewać alkohol cały czas miksując masę.
Usuńnie,miało temperaturę pokojową
OdpowiedzUsuńWitam, chcę zrobić bezalkoholową wersję tego tortu. Już Pani pisała jak wykonać poncz, a czym można zastąpić koniak w masie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
Alkohol w masie jest tylko dla smaku, wiec nie trzeba go uzywac. Pozdrawiam :)
UsuńCzy ta masa jest na tyle gęsta, że tort bedzie nadawał sie do przewozu?
OdpowiedzUsuńMasa jest b. gęsta, więc nie powinno być problemu z przewozem. W samochodzie nie może być jednak bardzo gorąco.
UsuńDziękuję za dokładny przepis! To będzie mój pierwszy tort w życiu, ale z taką instrukcją na pewno udaany ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czy mozna dodac do tortu jakies owoce? np. wisnie
OdpowiedzUsuńMysle, ze to naprawde dobry pomysl :). Wisnie beda bardzo pasowac. Pozdrawiam!
UsuńCzy mogłaby Pani podać przepis na swoją polewę czekoladową? :)
OdpowiedzUsuńOstatnio lubię tę:
Usuń3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
:)
Biszkopt juz w piekarniku. Mam nadzieje ze wszystko wyjdzie ok. Torcik robie na urodziny teściowej.
OdpowiedzUsuńTrzymamy kciuki :)
UsuńDzień dobry, robiłam tort z Pani przepisu, wyszedł pyszny, masa powala taka dobra :-). Jedynie zamiast koniaku dałam spirytus, ale myślę, że to mu nie zaszkodziło. Tort był na urodziny męża, goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że nie z grzeczności.
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o podpowiedź ile dać koniaku???? Wiem, że zależy to jak Nam masa kremowa będzie smakować tyle Koniaku dodać jednak jestem ciekawa ile Pani zazwyczaj go dodaje??? Tort planuje zrobić na tegoroczne święta Bożego Narodzenia i z tego co widać i czytać :) będzie pyszny!!!
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Witam również, ja daję koniaku na oko, chodzi o kilka łyżek. Tak z 2-3. Proszę masę próbować po dodaniu każdej łyżki. Pozdrawiam :)
UsuńWitam-Jutro pieke,bardzo podoba mi sie ten przepis,dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzawsze robiłam tak zwane torty rzucane, ale ten wygląda tak przepysznie iż nie omieszkam go upiec myślę że sposób na odwrócenie do góry nogami też musi być dobry :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i odleciałam
OdpowiedzUsuńWitajcie!! Mam zamiar zrobić ten torcik na powrót mojego marynarza! Niestety potrzebuję pomocy! Mieszkam w Niemczech i niestety nie mogłam znaleźć masy kajmakowej. Kupiłam mleczko skondensowane, czy może ono być, czy muszę je gotować, by powstał kajmak? Czy ten kajmak jest niezastąpiony?
OdpowiedzUsuńNiestety nie znalazłam także tych chipsów do ozdoby, ale kupiłam ferrero rocher do ozdoby na górę.
Serdecznie pozdrawiam, na pewno będę tutaj częściej zaglądała!
Czesc, kajmak jest niezastapiony. Mozesz mleko slodzone zageszczone gotowac przez okolo 3-4 godziny. Puszka ma byc zamknieta. Otwierasz ja dopiero po calkowitym ostudzeniu.
UsuńNa pewno tort bedzie slicznie udekorowany.
Pozdrawiamy goraco!
Witam, planuję upiec ten apetyczny tort, tylko mam pytanie- czy zostawiamy ciasto do góry dnem w formie od razy po wyjęciu z piecyka? Bo nie mam doświadczenia z biszkoptami i boję się,że coś pójdzie nie tak. Nie ma ryzyka , że opadnie i się zrobi zakalec? Magda.
OdpowiedzUsuń