1 maja 2014

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI W SOSIE NEAPOLITAŃSKIM


Dzisiaj zapraszamy Was do Włoch na danie bardzo proste i smaczne :). Klopsiki w aromatycznym sosie na pewno zasmakują Waszej rodzinie, a przy tym nie trzeba się przy nich specjalnie napracować. 
Polecamy tę potrawę także osobom, które nie czują się zbyt pewne w kuchni. 

Miłej majówki kochani!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na sos neapolitański (prosty pomidorowy):

  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • 4 suszone pomidory, drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • oliwa
  • pół szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta płatków chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • brązowy cukier do smaku


Wykonanie:
1. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy zeszklij bardzo drobno poszatkowaną cebulę. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilkę (pamiętaj, że zbyt długo smażony czosnek staje się gorzki). 
2. Dodaj do cebuli pozostałe składniki (oprócz cukru, soli i pieprzu). Gotuj na małym gazie przez około 20 minut (do zgęstnienia sosu). 
3. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. 
4. Lubię kiedy sos jest delikatny i aksamitny, więc zmiksowałam go na koniec blenderem. 


Składniki na wieprzowe klopsiki:

  • pół kilogram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • jedna czerstwa bułka pszenna
  • odrobina mleka
  • pół średniej cebuli, poszatkowana i zeszklona
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki, poszatkowana
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:

1. Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce (bułka, pietruszka, mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek, cebula). (Bułka powinna być namoczona w mleku i odciśnięta z nadmiaru płynu). 
2. Wyrabiaj masę, aby łatwo odchodziła od ręki i była elastyczna. 
3. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki i obtocz je w mące. 


4. Usmaż klopsiki na niewielkiej ilości oliwy (mają być złoto-brązowe). 
5. Gotowe kotleciki dodaj do sosu i gotuj go jeszcze przez około 10 minut. 
6. Podawaj z makaronem spaghetti ugotowanym na sposób al-dente. 
7. Gotowe danie można posypać parmezanem. 

Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Ja lubię takie mięsne spaghetti ale nie robie klopsików . Poprostu smaże mielone mięso i potem w tym naczyniu robię sos pomidorowy ; D

    OdpowiedzUsuń