Dzisiaj zapraszamy Was do Włoch na danie bardzo proste i smaczne :). Klopsiki w aromatycznym sosie na pewno zasmakują Waszej rodzinie, a przy tym nie trzeba się przy nich specjalnie napracować.
Polecamy tę potrawę także osobom, które nie czują się zbyt pewne w kuchni.
Miłej majówki kochani!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na sos neapolitański (prosty pomidorowy):
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- 4 suszone pomidory, drobno pokrojone
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- oliwa
- pół szklanki bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta płatków chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- brązowy cukier do smaku
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy zeszklij bardzo drobno poszatkowaną cebulę. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilkę (pamiętaj, że zbyt długo smażony czosnek staje się gorzki).
2. Dodaj do cebuli pozostałe składniki (oprócz cukru, soli i pieprzu). Gotuj na małym gazie przez około 20 minut (do zgęstnienia sosu).
3. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem.
4. Lubię kiedy sos jest delikatny i aksamitny, więc zmiksowałam go na koniec blenderem.
Składniki na wieprzowe klopsiki:
- pół kilogram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- jedna czerstwa bułka pszenna
- odrobina mleka
- pół średniej cebuli, poszatkowana i zeszklona
- 1 jajko
- garść natki pietruszki, poszatkowana
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Wykonanie:
1. Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce (bułka, pietruszka, mięso, jajko, sól, pieprz, czosnek, cebula). (Bułka powinna być namoczona w mleku i odciśnięta z nadmiaru płynu).
2. Wyrabiaj masę, aby łatwo odchodziła od ręki i była elastyczna.
3. Uformuj z masy mięsnej małe pulpeciki i obtocz je w mące.
4. Usmaż klopsiki na niewielkiej ilości oliwy (mają być złoto-brązowe).
5. Gotowe kotleciki dodaj do sosu i gotuj go jeszcze przez około 10 minut.
6. Podawaj z makaronem spaghetti ugotowanym na sposób al-dente.
7. Gotowe danie można posypać parmezanem.
Smacznego :)
Ja lubię takie mięsne spaghetti ale nie robie klopsików . Poprostu smaże mielone mięso i potem w tym naczyniu robię sos pomidorowy ; D
OdpowiedzUsuń