Batony 3 BIT pojawiły się w sklepach, kiedy byłam jeszcze dzieciakiem i muszę przyznać, że średnio je lubiłam. Natomiast ciasto, na które przepis pojawił się niedługo później, wprost uwielbiałam.
Przygotowanie 3 BITa zajmuje około 40-50 minut (nie wliczając leżakowania w lodówce).
Receptura pochodzi z zeszytu mojej mamy (zmniejszyłam ilość cukru i użyłam herbatniki zamiast krakersów).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 36 dużych herbatników
- duża puszka masy krówkowej (kajmaku)
(najlepsza z Gostynia) - 2 duże żółtka
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
- opakowanie budyniu waniliowego
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 200-250 gramów masła
- 2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 450-500 ml kremówki 36% (w UK double cream)
- 2 śmietan-fixy (w UK nie potrzeba, bo double cream ubije się świetnie i bez tego)
- gorzka czekolada
1. Wyłóż formę folią kuchenną.
2. Ułóż pierwszą warstwę herbatników.
3. Włóż puszkę kajmaku na jakiś czas do wrzątku.
4. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).
5. Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
6. Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
7. Rozsmaruj kajmak na herbatnikach i przykryj go drugą warstwą ciastek.
8. Wylej gorący budyń na herbatniki i przykryj go trzecią warstwą ciastek.
10. Następnie ubij bitą śmietanę dodając do niej śmietan-fix.
11. Zetrzyj na tarce czekoladę i posyp nią wierzch ciasta.
12. 3 BIT musi być przechowywany w lodówce.
Smacznego:)
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńale piękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne dla lasuchow:) warstwy przygotowane estetycznie i ladnie ulozone,dzieki czemu ciasto prezentuje sie apetycznie!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo jest również ciasto mojego dzieciństwa, ale ja bardzo je lubiłam. Wtedy można było je dostać tylko w cukierni. A teraz... proszę ciasto jak żywe. Pięknie wygląda, więc skorzystam z Twojego przepisu, upiekę i... przypomnę sobie czasy mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam pierwszy raz w życiu. Słodkie i zniknęło w mgnieniu oka, ale wolę jednak Pychotkę czy jak inni nazywają "Panią Walewską" :) Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, pięknie sfotografowane!
OdpowiedzUsuńJest wspaniałe,też je bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło wyśmienite:) niezwykle szybkie i łatwe do zrobienia!! super przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
Kasiu dziękuję za komentarz :)
UsuńNie ma już prawie całej blachy, a robiłam wczoraj. Pyszny krem!
OdpowiedzUsuńO tak! Ten krem jest wyśmienity :) Pozdrawiam!
UsuńPrzepyszne mi to ciasto wyszło. Na drugi dzień najlepsze.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńBardzo smaczne i bardzo słodkie (tego potrzebowałam!). Dziękuje!
OdpowiedzUsuńCiasto 3bit wykonała Pani Justyna :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/vzvw5k.jpg[/img]
Zdjęcie przysłała Pani Alicja Kwiatkowska :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/6430xt.jpg[/img]
chciałam się dowiedzieć na jaki rozmiar blachy został podany przepis? dziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
przepraszam, już zauważyłam rozmiary blaszki. Nie musi Pani odp. Dziękuję
OdpowiedzUsuńCiasto 3 bit wypróbował Pan Bogumił Głowacki :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/33duvxh.jpg[/img]
A czy można by było użyć większej blachy i nie podwajać składników ? :)
OdpowiedzUsuńNa pewno trzeba użyć więcej herbatników. Obawiam się, że ciasto może wyjść bardzo płaskie.
Usuń