Jajka i szparagi to idealny duet smakowy, więc postanowiłam zrobić go sobie dzisiaj na śniadanie :). Polecam na luźniejsze dni, kiedy nie trzeba nigdzie się spieszyć.
Gotowe kanapki można posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 2-3 zielone szparagi
- odrobina oliwy
- łyżeczka masła
- 2 kromki ciemnego chleba
- sól
Wykonanie:
1. Odetnij zdrewniałą końcówkę szparagów. Przetnij warzywa wzdłuż.
2. Ułóż warzywa w formie, skrop oliwą i posyp solą.
3. Chleb i szparagi piecz razem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do momentu kiedy warzywa będą miękkie, a kromki chrupiące.
4. W międzyczasie zrób jajecznicę na maśle z odrobiną soli.
5. Na grzankach ułóż jajka, a na niej szparagi.
6. Podawaj na ciepło.
Smacznego :)
fajne i proste, zaserwuje:)
OdpowiedzUsuń