Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych to już klasyka w wielu polskich domach. Uwielbiam tę panierkę za jej chrupkość i smak.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki dla 2 osób:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- duże jajko
- mąka
- płatki kukurydziane
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Za pomocą tłuczka ubij kotlety. Dopraw mięso.
2. Pokrusz płatki kukurydziane - mniejsze lepiej pokryją mięso.
3. Obtocz mięso w niewielkiej ilości mąki.
4. Obtocz kotlety w roztrzepanym jajku.
5. Następnie pokryj kurczaka płatkami - delikatnie dociśnij panierkę.
6. Smaż na rozgrzanym oleju.
7. Usmażone kotlety wyłóż na papierowy ręczniczek, a drugim przykryj mięso. Po zebraniu nadmiaru tłuszczu danie jest gotowe do podania.
Kotlety podałam z ziemniaczanym puree z dodatkiem koperku i surówką z sosem winegret.
Smacznego :)
piękne!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, panierka smakuje na pewno lepiej niż z fastfoodów ;)
OdpowiedzUsuńobudziłam się z ogromną ochotą na nie! biegnę do kuchni :)
OdpowiedzUsuńSuper :-) U mnie niebawem z płatkami owsianymi :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę wersję panierki! <3
OdpowiedzUsuń