Lubimy wszelkie pulpety w naszym domu i przemycamy je nawet do zup, więc zamiast tradycyjnego makaronu podajemy do rosołu aromatyczne i bardzo smaczne pulpeciki serowo-mięsne. Zaskoczycie smakiem swoich bliskich.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis na rosół znajdziesz TUTAJ.
Składniki na pulpeciki serowo-mięsne:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ugotowana
- 100 gramów sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 7 dag bułki tartej
- 3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka)
- gałka muszkatołowa, do smaku
- pieprz, do smaku
- sól, do smaku
Wykonanie:
1. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
2. Mięso zmiel albo bardzo drobno pokrój.
3. Dodaj do sera mięso i pozostałe składniki.
4. Dopraw i zagnieć masę.
5. Formuj małe kulki.
6. Odlej 1,5 szklanki rosołu i wraz z 1,5 szklanki wrzącej wody wlej do niewielkiego garnka. Zacznij gotować płyn i gotuj w nim pulpeciki (kiedy wypłyną na wierzch gotować je jeszcze przez chwilę). Płyn można dosolić do smaku.
7. Nakładaj gorące gałuszki na talerze i zalewaj je aromatycznym rosołem.
Smacznego :)
świetny pomysł na dodatek do rosołu:) w końcu kto powiedział, że zawsze musi być makaron:)
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysl, nigdy nie jadłam rosołu z takimi dodatkami:-)) pozdrawiam!:-)))
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu zrobiłam rosół z takimi pulpecikami. Dzisiaj się naszukałam, żeby zrobić dokładnie taki sam.
OdpowiedzUsuńPycha! Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam serdecznie!