Dzisiejszy pomysł na wegetariański i bezglutenowy obiad przyszedł mi do głowy jakiś czas temu. Kotlety przygotowałam w piątek i choć bardzo proste, to bardzo nam smakowały. Przez dodatek skrobi kotlety te mogą zjeść osoby, które nie tolerują glutenu (oczywiści bułka tarta powinna być zrobiona z pieczywa bezglutenowego).
Polecam :)
Przepis na kremowy sos pieczarkowy znajdziesz TUTAJ.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 6 sporych kotletów:
- 1 jajko
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana
- sól
- pieprz
- 1 średnia cebula
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- bułka tarta (u mnie panko)
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć. Dodaj do nich drobno pokrojoną cebulę.
2. Do ziemniaków dodaj poszatkowaną natkę pietruszki.
3. Ziemniaki ugnieć na jednolitą masę. Uformuj masę, którą podziel na 4 części. Jedną część odłóż.
4. Miejsce po jednej części masy ziemniaczanej napełnij skrobią ziemniaczaną.
5. Do ziemniaków i mąki dodaj jajko. Ugnieć na jednolitą masę.
6. Dopraw solą i pieprzem.
7. Masa powinna być plastyczna, ale będzie odrobinę lepić się do rąk.
8. Uformuj płaskie kotlety i obtocz je w bułce tartej lub panko.
9. Smaż po obu stronach na złoto-brązowy kolor.
10. Gotowe kotlety odłóż na papierowy ręczniczek, aby papier wchłonął tłuszcz.
11. Podawaj na ciepło.
Smacznego :)
Bardzo lubię takie kotlety i też podaje je z sosem pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuńMęski przepis - prosty -:).
OdpowiedzUsuńpyszne są......py - szne.......i ten sos - niczym stworzony to tego typu kotletów.......to juz kolejna potrawa z tej strony, która nie dość, że pyszna, to jeszcze przepis realny, sprawdzony.......gratuluję stronki:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj robilam podobne kotleciki i moge stwierdzic ze jajka nie trzeba :) Akurat nie mialam wiec nie dodalam, a masa byla idealna do formowania i smak ten sam, wiec przepis moze byc i weganski.
OdpowiedzUsuńZamiast bułki tartej (nawet tej bezglutenowej) można obtoczyć w sezamie! Zdrowe i pyszne! Polecam przepis!
OdpowiedzUsuńOd dawna szukałam przepisu idealnego i już go mam - dziękuję:)
OdpowiedzUsuń