Uwielbiam zasmażane buraczki! Od zawsze :D. Najlepsze robiła moja babcia i muszę przyznać, że tęsknię za ich smakiem. Ostatnio w polskim sklepie widziałam buraczki w słoiku. Kupiłam go, ale smak mocno rozczarowywał (warzywa były strasznie słodkie!). Postanowiłam sama zrobić sobie danie mojej babci i wyszło świetne. Więcej nie skuszę się na kupne specyfiki.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- około 500 gramów buraków, ugotowanych w skórkach i potem obranych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła lub smalcu
- około 2 łyżek kwaśnej śmietany (18%)
- odrobina cukru (do smaku/opcjonalnie)
- ocet winny lub sok z cytryny (do smaku, ja daję około 1 łyżki)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Wykonanie:
1. Zetrzyj buraczki na tarce o grubych lub małych oczkach (ja zawsze ścieram na małych, bo lubię kiedy buraczki są "papkowate").
2. Zrób zasmażkę z mąki i masła: na rozpuszczone masło wsyp mąkę i intensywnie mieszaj wciąż podgrzewając.
3. Przełóż na patelnię z zasmażką buraczki i smaż je przez chwilę.
4. Dodaj do buraczków śmietanę, sól, pieprz i ocet. Można też dodać odrobinę cukru.
5. Podawaj do mięs, nam najbardziej smakuje z kotletami mielonymi.
Smacznego :)
idealne do obiadu:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują :-)
Dzisiaj je wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie nadesłał Pan Krzysztof Pańczak :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/dlkbr9.jpg[/img]
właśnie zrobiłam :) pycha
OdpowiedzUsuńa ja gotuję buraczki i mam nadzieję, że będą wyśmienite w/g tego przepisu
OdpowiedzUsuńOd dawna szukalam takiego przepisu .Swietny.Dziekuje. Alicja.
OdpowiedzUsuńWłaśnie skosztowałam buraczków wg Twojego przepisu. Wyszły super i są bardzo smaczne. Dzięki za przepis. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam wg tego przepisu. Pyszności.Rodzinie smakowało, a o to właśnie chodziło.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Pozdrawiam. Lusia.
Przed chwilką zrobiłam buraczki wg tego przepisu.Nie dodałam tylko soli i śmietany,a i tak są przepyszne :) .Dziękuję baaaardzo za pomoc.
OdpowiedzUsuńBuraczki wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńJa wolę kotlety mielone z buraczkami.....
OdpowiedzUsuńKarczek w sosie , ziemniaki i buraczki !!!!!!!!!! To jest moja ulubiona potrawa , właśnie to robię !!! Pycha.
OdpowiedzUsuńTaaak! Buraczki nabierane z odrobiną sosu... Niebo w gębie:)))
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńdziekuje ====bardzo dobry przepis -janusz-
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze troche wscieklej papryki i mam buraczki po meksykansku.
OdpowiedzUsuńBuraczki uwielbiaja mielony kminek i odrobine czosnku .... Buraczki to moja specjalnosc ,uwielbiam pod kazda postacia ... Ten przepis pamietam z domu ,moja mama robila sa tez bardzo smaczne ......
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze podsmażoną cebulke.Mniam
OdpowiedzUsuńMoja babcia przyrządzała zasmażkę na słoninie pokrojonej w bardzo drobną kostkę. Powstawały przy tym miniaturowe skwarki, które świetnie komponują się z buraczkami. To oczywiście wersja dla osób nie liczących kalorii, ale zapewniam, że smak wart grzechu. Takie buraczki oczywiście pasują do kotletów mielonych, ale ja uwielbiam je jako dodatek do mięs w sosie własnym (gulasz, bitki wieprzowe, schab)
OdpowiedzUsuńPysznosci,tego szukalem buraczki zasmazane mojego dziecinstwa,w poniedzialek biore na warsztat kotlety mielone I zrobie te pyszne buraczki,mniam,mniam.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobuję.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobuję.
OdpowiedzUsuńDzisiaj wyprobuję.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie buraczki,ale zanim do patelni dam mąkę na zasmażkę to na masełku podrumieniam małą cebulę,a w dalszej kolejności robię jak wyżej w przepisie.Są dobre tak i tak. Świetna strona.