2 kwietnia 2014

KOTLETY MIELONE Z MOZZARELLĄ


Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na troszkę inne kotlety mielone. Bardzo nam smakowała taka ciągnąca się i ciepła mozzarella w środku mięsa. To nie pierwsze kotlety nadziewane serem, które pokazujemy na blogu, ponieważ w zeszłym roku Ola ukryła w nich orzechową fetę i pieczarki (przepis). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • mozzarella w małych kulkach
  • bułka tarta


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) przełóż do miski i ugniataj na gładką masę. 
2. Z mięsnej masy uformuj małe kotlety, w środek każdego włóż po kulce mozzarelli. Obtocz kotlety w bułce tartej.
3. Kotlety smaż z każdej strony na małym ogniu.
4. Podawaj na ciepło.  


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Lubię mozzarele ale wcześniej używałam jej do sałatek ale to może być kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam mozzarellę w lodówce, którą trzeba dziś zjeść, mięsko mielone się rozmraża i aż się prosi o mielone z serkiem w środku :):) Dziś robimy z meżem!

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota :) a ta mozarella w środku taka mmmmmmmmmmmmmmmmm :) robiłam pierwszy raz, ale napewno nie ostatni :)

    OdpowiedzUsuń