Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na troszkę inne kotlety mielone. Bardzo nam smakowała taka ciągnąca się i ciepła mozzarella w środku mięsa. To nie pierwsze kotlety nadziewane serem, które pokazujemy na blogu, ponieważ w zeszłym roku Ola ukryła w nich orzechową fetę i pieczarki (przepis).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- mozzarella w małych kulkach
- bułka tarta
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej) przełóż do miski i ugniataj na gładką masę.
2. Z mięsnej masy uformuj małe kotlety, w środek każdego włóż po kulce mozzarelli. Obtocz kotlety w bułce tartej.
3. Kotlety smaż z każdej strony na małym ogniu.
4. Podawaj na ciepło.
Lubię mozzarele ale wcześniej używałam jej do sałatek ale to może być kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńSmakowite te pulpety.
OdpowiedzUsuńja mam mozzarellę w lodówce, którą trzeba dziś zjeść, mięsko mielone się rozmraża i aż się prosi o mielone z serkiem w środku :):) Dziś robimy z meżem!
OdpowiedzUsuńpychota :) a ta mozarella w środku taka mmmmmmmmmmmmmmmmm :) robiłam pierwszy raz, ale napewno nie ostatni :)
OdpowiedzUsuń