6 lutego 2015

BARDZO GĘSTY DŻEM Z JABŁEK



Moja Mama robiła nam jabłkowy dżem, kiedy byliśmy dziećmi. Pamiętam śniadanie w postaci gorącego kakao, chałki z masłem i z właśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie było to zbyt zdrowe, ale też nie jedliśmy tego często. Należy pamiętać, że mówimy o czasach sprzed nutelli ;). 

Dżemem można nadziać rogaliki maślane lub krucho-drożdżowe.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na duży kubek dżemu:

  • 1 kg jabłek (należy je zważyć już po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 1 szklanka cukru
  • cynamon (opcjonalnie)


Wykonanie: 

1. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne. Po zważeniu jabłek musimy być 1 kg.


2. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach.


3. Jabłka gotuj (co jakiś czas mieszając) na małym ogniu, aż wyparuje cała woda.
4. Za pomocą blendera zrób z jabłek puree.


5. Zasyp jabłka cukrem i gotuj na małym gazie przez około 40 minut. Pamiętaj o mieszaniu, ponieważ dżem może się łatwo przypalić.
6. W tym miejscu można dodać cynamon (do smaku).
7. Kiedy dżem mocno stężeje można sprawdzić czy jest gotowy kładąc jego odrobinę na talerzyk. Po ustawieniu talerza pionowo  dżem nie powinien "zjeżdżać. 


Smacznego :)

4 komentarze: