27 lutego 2015

PIEROGI KRESOWE (z twarogiem i kaszą gryczaną)


Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej).
Polecam na pyszny, polski obiad :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
  • 250 gramów kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek niedźwiedzi lub świeża natka pietruszki





Wykonanie:

1. Zrób ciasto na pierogi posiłkując się tym przepisem: pierogi ruskie. Zrób to ciasto z 400 gramów mąki pszennej, 2 łyżek oleju, szczypty soli, gorącej wody (nie wrzącej).
2. Na niewielkiej ilości masła zeszklij cebulę pokrojoną na bardzo drobną kostkę.
3. Zimną kaszę gryczaną połącz z twarogiem, cebulą (można dodać też tłuszcz ze smażenia, ale tylko odrobinę), solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub drobno poszatkowaną natką pietruszki.
4. Nadziewaj ciasto farszem i dobrze zlep pierogi.
5. Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z niewielką ilością oleju.
6. Gotuj po kilka sztuk klusek w jednym momencie, a kiedy wypłyną na wierzch gotuj je jeszcze przez około minutę.
7. Gorące pierogi podawaj polane dowolną okrasą.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie próbowałam - pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pierożki z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcie pierogów kresowych w wersji fusion (z prosciutto i sambal oelek) podesłał Tomasz :)

    [img]http://i60.tinypic.com/23ij5so.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w sklepach jest kasza gryczana palona i nie palona. Która powinna byc do tych pierogów użyta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka, która Pani bardziej odpowiada. Ja wolę prażoną.

      Usuń