Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej).
Polecam na pyszny, polski obiad :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego
- 250 gramów kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
- cebula
- sól
- pieprz
- suszony czosnek niedźwiedzi lub świeża natka pietruszki
Wykonanie:
1. Zrób ciasto na pierogi posiłkując się tym przepisem: pierogi ruskie. Zrób to ciasto z 400 gramów mąki pszennej, 2 łyżek oleju, szczypty soli, gorącej wody (nie wrzącej).
2. Na niewielkiej ilości masła zeszklij cebulę pokrojoną na bardzo drobną kostkę.
3. Zimną kaszę gryczaną połącz z twarogiem, cebulą (można dodać też tłuszcz ze smażenia, ale tylko odrobinę), solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim lub drobno poszatkowaną natką pietruszki.
4. Nadziewaj ciasto farszem i dobrze zlep pierogi.
5. Pierogi gotuj w osolonej, wrzącej wodzie z niewielką ilością oleju.
6. Gotuj po kilka sztuk klusek w jednym momencie, a kiedy wypłyną na wierzch gotuj je jeszcze przez około minutę.
7. Gorące pierogi podawaj polane dowolną okrasą.
Smacznego :)
Świetny pierogi!
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie próbowałam - pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierożki z takim nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie pierogów kresowych w wersji fusion (z prosciutto i sambal oelek) podesłał Tomasz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/23ij5so.jpg[/img]
u mnie w sklepach jest kasza gryczana palona i nie palona. Która powinna byc do tych pierogów użyta ?
OdpowiedzUsuńTaka, która Pani bardziej odpowiada. Ja wolę prażoną.
Usuń