21 lutego 2015

KEKS NA BIAŁKACH


Bardzo często mam nadmiar białek w domu, wtedy najczęściej piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • 280 gramów białek (Około 8 białek, ale to zależy od rozmiaru jajka. Trzeba ważyć.)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 230 gramów masła, niesolonego
  • 260 gramów mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki bakalii (mogą to być: orzechy, rodzynki, suszone figi czy morele, żurawina, skórka pomarańczowa, itp.)



Wykonanie:

1. W rondelku rozpuść masło. Odstaw do schłodzenia.
2. Białka z solą ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Kiedy będą bardzo spienione dodawaj do nich stopniowo cukier. Ubijaj do uzyskania bardzo sztywnej piany.
3. W osobnej misce wymieszaj bakalie z mąką ziemniaczaną.
4. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
5. Dodawaj do białek na przemian płynne masło i mąkę. Pamiętaj o delikatnym mieszaniu, aby nie zniszczyć delikatnej struktury białek.
6. Dodaj esencję waniliową lub skórkę cytrynową.
7. Dodaj bakalie wymieszane z mąką ziemniaczaną.
8. Przelej do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki.
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut (trzeba sprawdzać za pomocą patyczka).
10. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszny keks. Uwielbiam keksy, robię często na Boże Narodzenie, choć w ostatnie święta nie zrobiłam.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zazwyczaj robię bezy, ale przyda się pomysł na coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jak długo można przechowywać keks? Czy mogę go upiec tydzień przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie mozna upiec go tydzien przed. To jedno z tych ciast, ktore najlepiej smakuje, jak jest swieze. Pozdrawiam :)

      Usuń