4 lutego 2015

SULU KÖFTE - turecka zupa z pulpecikami


Coś ostatnio na blogu mamy bardzo międzynarodowo :). Dzisiaj czas na kuchnię turecką, którą lubię za świeżość i bardzo smaczne dania. 
Sulu kofte to jedna z lepszych zup na zimę, ponieważ bardzo nasyci i rozgrzeje. W moim domu podajemy ją w wersji mocno pikantnej. 
Ta zupa jest bardzo gęsta, więc czasami zdarza się, że podczas gotowania wyparuje zbyt dużo wody, wtedy wystarczy dodać do garnka wrzątek i gotować dalej. 


Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na zupę:


  • pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • pół szklanki mrożonego groszku (u mnie w zastępstwie cukinia)
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego (można zastąpić zwykłym selerem, ćwiartką pokrojoną w kostkę)
  • 1 bardzo duży ziemniak albo 2 mniejsze
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz


Składniki na pulpety:


  • 60 gramów kaszy bulgur (nieugotowanej), ewentualnie kaszy jęczmiennej
  • 60 gramów ryżu (nieugotowanego)
  • 1 cebula, przetarta na tarce o grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki 
  • pół kilograma mielonego mięsa wołowego (można zastąpić wieprzowiną)
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

1. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na pulpety. Masa musi być bardzo dobrze wyrobiona i doprawiona.



2. Bardzo duży talerz posyp niewielką ilością mąki. 
3. Z masy mięsnej formuj pulpeciki o rozmiarze orzecha włoskiego. Posyp je mąką. 


4. Pokrój wszystkie warzywa (pietruszkę, ziemniaki i paprykę pokroiłam w kostkę).


5. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. 


6. Dodaj do niej pietruszkę, marchewkę i seler. Podsmaż co jakiś czas mieszając. 


7. Dodaj do warzyw pomidory z puszki. Gotuj przez około 5 minut. 


8. Wlej do garnka 1-1,5 litra wody. 


9. Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Jeżeli w trakcie gotowania uznasz, że potrzebna jest druga łyżka, to ją wtedy dodaj. 


10. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 15 minut. 
11. Dodaj do zupy ziemniaki, paprykę oraz pulpeciki. 



12. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut. 
13. Dodaj do zupy groszek (lub cukinię). Gotuj kolejne kilka minut. 


14. Dopraw zupę. Ma być pikantna. 


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Smacznie wygląda bardzo lubię pikantne zupy. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa na jesień i na zimę... Wygląda pysznie i ciekawe są te pulpeciki z bulgurem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co będzie u mnie na obiad w następnym tygodniu :) uwielbiam tego typu dania, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń