Ten obiad to dowód na to, że aby otrzymać pyszne danie, wcale nie potrzeba wielu składników ani dużo umiejętności kulinarnych.
Do tego podstawowego sosu można dodać pieczarki, warzywa - wszystko zależy od Waszej inwencji :).
Przepis na surówkę z powyższego zdjęcia znajdziecie tutaj: klik!
Polecamy, jako dodatek do schabu, placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków i ziół.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 kg schabu
- olej do smażenia
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- łyżka skrobi kukurydzianej (być może potrzeba będzie więcej - wszystko zależy od ilości płynu)
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- garść poszatkowanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Schab pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
2. Oprósz je solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawy w mięso. Skrop mięso oliwą.
4. Rozgrzej patelnię. Lekko podsmaż na oleju mięso z obu stron.
5. Odcedzone mięso z tłuszczu przełóż do garnka.
6. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w piórka cebulę (można dodać odrobinę więcej tłuszczu jeżeli mało go zostało po smażeniu mięsa).
7. Przełóż cebulę do garnka z mięsem i zalej ciepłą wodą - woda powinna przykryć powierzchnię mięsa. Do wody dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
8. Gotuj mięso do miękkości - garnek powinien być częściowo przykryty pokrywką. Jeżeli będzie mało wody, to można uzupełnić płyn wrzącą wodą.
9. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągnij je na półmisek.
10. Do zagęszczenia sosu użyj 1 łyżki skrobi kukurydzianej: skrobię rozpuść w pół szklanki zimnej wody. Powoli wlewaj skrobię do sosu - cały czas go mieszaj. Sos powinien się wciąż gotować na małym gazie. Jeżeli po zagotowaniu sosu jest on wciąż za rzadki, to dodaj jeszcze odrobinę skrobi wymieszanej z wodą.
11. Dopraw sos solą i pieprzem i wsyp do niego natkę pietruszki.
12. Schab podawaj gorący z pampuchami, blinami, ziemniakami, kluskami śląskimi lub ryżem.
Smacznego :)
O la..la.. taki sos z kluskami slaskimi ...ale mi smaku narobilas..
OdpowiedzUsuńpo co ja to czytałam o tej porze? Schab się właśnie rozmraża, mam pomysł na jutrzejszy obiad :) A teraz idę coś zjeść....... :))))))))))
OdpowiedzUsuńtaki obiad to lubię w niedzielę za serwować, chętnie wykorzystam tym razem Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńApetyczne i kuszące :)
OdpowiedzUsuńTeż tak kombinuję, do cebuli dodaję przecier pomidorowy i mam kotlety w gęstym sosie pomidorowo-cebulowym, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńcoś dla mojego faceta :D
OdpowiedzUsuńto będzie mój przepis na kolejny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, bo sos jest mega! Tomek (student bez kulinarnego doświadczenia :) )
OdpowiedzUsuńCzy to danie będzie dobre i dobrze wyglądające na drugi dzień?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak. Będzie nawet smaczniejsze :)
Usuńile mniej więcej czasu powinno się to mięsko dusić?
OdpowiedzUsuńNa małym gazie gotujemy mniej więcej godzinę. Mięsko ma być miękkie.
UsuńUwielbiam takie gotowanie, przepyszne wychodzą takie dania, a i podać wcale nie jest ciężko
OdpowiedzUsuńZgadzam się :).
UsuńDzięki za przepis na obiad bo juz nie wiedziałam co gotować
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńczy zamiast skrobi można dodać do zagęszczenia śmietanę z mąką,czy ta skrobia dodaje jakiś inny smak
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zagęścić mąką i śmietaną :). Skrobia nie nadaje smaku, ale jest to bardziej dietetyczna wersja zagęszczania. Pozdrawiam!
UsuńPycha, kolejny raz już robię z kluskami slaskimi i to danie weszło już na stałe do mojego menu
OdpowiedzUsuńU nas też często je robimy :).
UsuńŚwietny przepis. Wyszedł przepyszny obiadek :) Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
UsuńBardzo smaczny obiad nam wyszedł dzięki Pani :) Wczoraj podałam z kluskami, a dzisiaj z kaszą. Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :). Również pozdrawiam!
UsuńWyszło pyszne jedzonko,bardzo dziękuję za szczegółowy przepis.W mojej wersji była karkówka.Mięsko i sos bardzo lekkie dla żołądka.Serdecznie polecam.
OdpowiedzUsuńObiad brzmi przepysznie :).
Usuńwlasnie robie ale bez skrobi tylko maka zageszcze ;) Dziekuje za ten prosty przepis ;)
OdpowiedzUsuńKażdy sposób jest dobry :).
UsuńZamierzam się na niedzielny obiad w babcinym stylu. Jeśli nie wpadnie mi pod rękę skrobia kukurydziana, pozostanę przy lekkim zagęszczeniu mąką pszenną - myślę, że nie będzie to profanacja. Tak czy inaczej, przepis inspirujący w swej prostocie. Wcześniej, za moją mamą, w podobny sposób przyrządzałem karczek wieprzowy. Smaczliwe nieprzyzwoicie, jednak rodzina, mimo ochów i achów, zaczęła domagać się wersji bardziej dietetycznej. A że domownicy preferują kuchnię staropolską, przewiduję że niskotłuszczowy schab załatwi sprawę.
OdpowiedzUsuńSkrobię kukurydzianą można też zamienić na mąkę ziemniaczaną. :)
UsuńZrobiłam super kotlety schabowe, w sosie, najznakomitsze w smaku, inne niż w panierce !! Mniam ! Polecam !
Usuńczy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana?
OdpowiedzUsuńTo oczywiscie nie jest to samo, ale oba produkty maja bardzo podobne wlasciwosci, wiec czesto sa zamiennie uzywane w kuchni.
UsuńWlaśnie przygotowuje taki obiadek, pierwszy schab w moim zyciu, bo jestem dopiero poczatkujaca pania domu i w moim nowym mieszkanku :) Bardzo mi sie spodobal Wasz przepis, wszystko krok po kroku wytlumaczone, do tego zdjecia, REWELACJA! Gorace podziekowania dla Was ze znalazlyscie czas zeby stworzyc taka stronę i pokazac innym, ktorzy tak jak ja dopiero poczatkuja w kuchni jak przyrządzić potrawy, ktore do tej pory tylko spozywalismy a teraz musimy je przygotowac :) WIELKIE DZIEKI! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo dziękujemy za przemiły komentarz. Dla takich słów warto prowadzić bloga :) Pozdrawiamy!
UsuńZdjęcie schabu w sosie własnym przysłała Pani Patrycja Czapska :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/11t510p.jpg[/img]
mój juz gotowy na jutro, pyszny, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;) a swoją drogą, przepisy Aleksandry i jej mamy? siostry prędzej ;)
OdpowiedzUsuńHmmm pysznościowo :D świetny przepis!
OdpowiedzUsuńWitam właśnie kończy mi się wszystko gotować :) sosik ziemniaki a do tego buraki zasmażane i juz się doczekać nie mogę hehe do sosu dodałem troche gałki muszkatołowej pierwszy raz w życiu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwłaśnie przygotowuję się do pierwszego gotowania w życiu mam nadzieję że mi wyjdzie!
OdpowiedzUsuńa tłuszcz z patelni niepotrzebny? wylać go?
Schabik przepyszny!
OdpowiedzUsuńTrochę zmodyfikowałam, bo zamiast skrobi kukurydzianej dodałam ziemniaczanej bo niestety innej nie miałam w zasięgu i dodałam także niecałą łyżkę sosu sojowego do sosu. Muszę przyznać, ze nie spełniły się moje obawy na temat duszonego schabu, czyli że będzie suchy. Był mięciutki, zupełnie nie suchy i najlepszy schab w wersji nie smażonej i pieczonej jaki udało mi się zrobić!
Wielkie dzięki za przepis !!! - wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa natomiast taki schab robie od długich lat-i bardzo go lubie nadal.
OdpowiedzUsuńSuper przepis polecam ;)
OdpowiedzUsuńpoza solą i pieprzem oprószyłam schab odrobiną wędzonej słodkiej papryki, wyszło bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń