Mniam mniam :)
Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli bułeczki przygotowane z ciasta a'la naleśnikowego.
Dziewczynom wszystko bardzo smakowało. Zapowiedziały się na następny polski obiad :).
Zrazy
Składniki na 4 spore zrazy:
- 4 plastry wołowiny (kupiłam steki)
- 1 duży ogórek kiszony
- Pół małej cebuli
- 4 łyżeczki musztardy
- Plaster surowego boczku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Sól, pieprz
- 2 łyżki suszonych grzybów (drobno pokrojonych)
- Szklanka bulionu (około)
- Pół średniej cebuli
Wykonanie:
1. Zalej grzyby wrzącą wodą i odstaw do namoczenia.
2. Pokrój ogórka i boczek w słupki. Cebulę w piórka.
3. Za pomocą tłuczka rozbij każdy z plastrów mięsa (tak, jak na kotlety mielone).
4. Przyprawiamy mięso pieprzem i odrobiną soli.
5. Każdy z plastrów smarujemy po jednej stronie musztardą. Na musztardę nakładamy marsz: po jednym kawałku ogórka, boczku i cebuli. Zwijamy zrazy w roladki.
6. Na patelni smażymy pół średniej cebuli. Następnie dodajemy na patelnię zrazy i smażymy je z każdej strony.
7. Kiedy mięso będzie mocno podsmażone zalej je bulionem (płyn powinien przykryć mięso). Dodaj ziele angielskie, grzyby (odsączone z wody) i liść laurowy. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
8. Gotowy sos można zagęścić.
Kluski Śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
Proporcja ziemniaków do mąki to 4:1
Prawdziwe kluski śląskie robi się z mąką ziemniaczaną i właśnie na takiej są najsmaczniejsze. Niestety takiej nie miałam, więc musiałam użyć zwykłej.
W mojej rodzinie zawsze do ciasta dodaje się jedno jajko, ale nie jest to wymogiem.
Wykonanie:
1. Ugotuj ziemniaki. Gotowe rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia.
2. Uformuj ziemniaki w kulę. Podziel ją na 4 części. Wyjmij jedną część i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ziemniaki. Wbij jajko. Ugnieć ciasto. Można dosypywać mąki.
3. Z ciasta formuj małe kulki i w każdej z nich zrób dziurkę.
4. W dużym garnku podgrzej wodę z łyżką soli.
5. Dodawaj do wrzątku kluski. Będą gotowe, kiedy wypłyną na wierzch.
Yorkshire pudding
Przepis Mary Berry
Składniki na około 12 bułeczek:
- 125 g mąki
- 2 ubite jajka (w oryginalnym przepisie były 3 jajka, ale 2 wystarczą w zupełności)
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- tłuszcz (np. smalec lub olej)
Wykonanie:
1. Będziesz potrzebować formy na średniej wielkości muffinki.
2. Przesiej mąkę i sól do miski. Zrób w mące dołek i wlej do niego mleko i jajka.
3. Za pomocą miksera połącz składniki na gładką masę.
4. Rozgrzej piekarnik do 220 C.
5. Do każdego zagłębienia w formie połóż odrobinę smalcu (mniej więcej o wielkości kostki cukru) lub przelej około łyżeczkę oleju.
6. Włóż blachę do piekarnika, aby rozgrzać tłuszcz.
7. Po paru minutach wyjmij formę i do każdego wgłębienia przelej ciasto.
8. Piecz puddingi przez około 15 minut. Gotowe będą złoto-brązowe.
9. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepsze są polane sosikiem. Mniam :)
Buraczki
Składniki:
- 4 duże ugotowane buraki, Przetarte na tarce
- Pół małej cebuli, drobno poszatkowanej
- 2 duże ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
- sól i pieprz
- 2 łyżki jogurtu (można dać śmietanę bądź majonez)
- Łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- Pół przetartego na tarce jabłka
- Sok z cytryny (około 2 łyżki)
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Smacznego :)
pudding, odkąd jesteśmy w PL też robię i o dziwo nie opada :) koleżanki zachwycone, nic dziwnego, ale kto otworzył buraczki???? ;)
OdpowiedzUsuńZrazy,kluski śląskie i buraczki.
OdpowiedzUsuńPysznie!
Zatęskniłam...
O ja też zatęskniłam,dawno takiego obidku nie robiłam a bardzo lubię kluseczki śląskie i dokładnie tak ja Ty odejmuję 1/4 ziemniaków i sypie mąkę,ale najbardziej uradowałam się na widok puddingu:)jadłam dawno temu ,teściowa mojej przyjaciółki jest angielka i takie pyszności nam upiekła.Fajnie że dodałaś przepis:)
OdpowiedzUsuńTo ja też się wpraszam:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam!
OdpowiedzUsuńale obiad!
ja tam się wpraszam, bezapelacyjnie!
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Dziękuję za miłe wpisy :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny ja też tak mam, że na samą myśl o jakiejś potrawie przychodzą mi do głowy różne wspomnienia i wydarzenia.
Często kiedy zatęsknię za mamą, to lubię zjeść coś, co Ona mi zawsze przygotowywała.
Mniam mniam wszystkim :)
Fajny ten polsko-angielski obiad :) Twoje yorkshire puddings sa niesamowicie foremne!
OdpowiedzUsuńmmmmm jaki fantastyczny obiadzior! ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńyorkshire puddings - przyznaję - bez bicia smakują mi nawet kupne. Ale kto wie.. może natchniesz mnie, bym sama zrobiła?;)
OdpowiedzUsuńJutro zrobię taki obiadek - kluski śląskie, zrazy i buraczki :) większość osób dodaje do zrazów właśnie boczek, co mi absolutnie nie pasuje, bo smak boczku staje się dominujący, dlatego osobiście wolę zrazy z ogórkiem, cebulką i marchewką w środku lub papryką - tak jak to od zawsze było podawane w moim domu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń