Zapraszam na dzisiejszy obiad. Odrobina Węgier w moim małym mieszkanku :).
Bardzo smaczne i proste danie.
Składniki dla dwóch osób:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Łyżka koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- 250 ml bulionu
- Mała cebula
- 2 plastry piersi z indyka pokrojone w większą kostkę
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- odrobina natki pietruszki (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Na rozgrzaną patelnię nalej około 2 łyżek oliwy. Podsmaż na niej indyka. Złotawego wyjmij do miseczki.
2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę (pokrojoną w piórka), papryki pokrojone w paseczki i czosnek.
3. Do gotowych warzyw dodaj indyka. Przypraw słodką papryką, pieprzem i natką pietruszki.
4. Nalej bulion na patelnię i duś wszystko pod przykryciem. Po jakimś czasie dodaj ketchup lub koncentrat.
5. Gotową potrawkę podawaj z ryżem. Można na wierzchu polać łyżką kwaśnej śmietany, ale ja ten etap pominęłam.
Kiedy tylko widzę w przepisie przymiotnik "węgierskie" nakręcam się na gotowanie. Zdecydowanie chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńHmm, wygląda na to, że jednym z moich ulubionych dań jest indyk po węgiersku, a ja nawet o tym nie wiedziałam :D Zawsze po prostu nazywałam to "potrawką z indyka".
OdpowiedzUsuńsuper, takie omdlone papryki. super, że idyk... :) mniam
OdpowiedzUsuńWegierskie? No to musi byc dobre! Zwlaszcza, ze wyglada naprawde smakowicie.
OdpowiedzUsuńZ kuchni węgierskiej każdy przepis biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuń