Miałam zachciankę na ciasto warstwowe, słodkie i z orzechami. Wertując swój notatnik natknęłam się na przepis na ciasto snickers (w zeszycie zapisałam jako snikers), który ma spokojnie z 15 lat!
Zakasałam rękawy i dzisiaj mogłam delektować się tym jesiennym wypiekiem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na masy:
kostka masła (250 gramów)
pół litra pełnego mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub toffi
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
puszka masy kajmakowej/krówkowej (najlepsza z Gostynia)
Wykonanie:
1. 1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej szklance mleka wymieszaj budyń, i mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Wlewaj zawiesinę do wrzącego mleka i mieszaj intensywnie do zgęstnienia.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Utrzyj masło na puszystą i kremową masę i dodawaj do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.
Składniki na warstwę orzechową:
300 gramów orzechów grubo pokrojonych (włoskie lub ziemne)
100 gramów cukru
120 gramów margaryny lub masło
2 łyżki miodu
Wykonanie warstwy orzechowej:
1. Na patelnię wyłóż tłuszcz, cukier, miód i orzechy.
Składniki na ciasto:
600 gramów mąki
200 gramów margaryny lub masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki miodu
Wykonanie ciasta:
1. Sodę rozpuść w occie (będzie się pienić) i natychmiast dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć je (podobnie, jak kruche).
2. Podziel ciasto na 3 równe części.
3. Przygotuj 3 kawałki papieru do pieczenia i obrysuj na każdej dużą, prostokątną blachę do pieczenia. Papier posyp mąką i na każdym rozwałkuj po jednym kawałku ciasta.
4. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową.
5. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Piecz ciasta na papierach, na których były rozwałkowywane. Gotowe ciasto będzie lekko zarumienione.
6. Odstaw placki do ostygnięcia.
7. Posmaruj placek masą budyniową i przykryj drugim ciastem, które posmaruj kajmakiem (kajmak można lekko podgrzać, aby się lepiej rozsmarowywał). Na masę krówkową połóż placek z orzechami.
8. Zostaw ciasto na noc w temperaturze pokojowej (snickers wtedy szybciej zmięknie).
9. Potem przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Ile pysznych warstw! To jak zaprosicie mnie na kawałek? :)
OdpowiedzUsuńJasne, że zapraszamy :D
UsuńCiasto to jest bardzo pyszne, ale za to jest dość kaloryczne. Porywam kawałeczek, bo aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Do takich ciast chyba nie trzeba nikogo namawiać... pyyszności :D
OdpowiedzUsuńKocham! Ale zabójczo wygląda!
OdpowiedzUsuńteż ostatnio robiłam, bardzo podobnie tylko bez masy krówkowej :) sprawdzone przepisy to jest to :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto:) Sama nigdy jego nie robiłam ale teściowa już wie jakie ciasto ma zrobić jak mamy przyjechać:) Wiem, że masę "budyniową" robi bez cukru tak aby ciasto nie było za słodkie. Po prostu rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasia
Wygląda na proste, a smak musiał być niebiański :)
OdpowiedzUsuńAch jak ja uwielbiam to ciasto:))) Ostatnio robiłam biedniejszą wersję, ale równie smaczną;))
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne !
OdpowiedzUsuńCiasto wypróbowała Pani Danka :)
OdpowiedzUsuń"Chwalę się snikersem, którego jeszcze resztki zostały do jutrzejszej kawy. Mogę podsumować tak: osiągnęłam sukces!!! Rodzina zadowolona, bo jest na prawdę pyszny. Przy sporej ilości słodkiego wsadu nie jest zbyt słodki. A górna warstwa pysznie chrupiaca. jeszcze raz dziękuję za przepis."
[img]http://i57.tinypic.com/14blqnc.jpg[/img]
Pani Ola Jajadu upiekła ciasto snickers :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i59.tinypic.com/30xkeph.jpg[/img]
a jak duze ciasto wychodzi z powyzszych skladnikow? nigdy nie robilam tego ciasta, a chcialabym zrobic na wieksze spotkanie.
OdpowiedzUsuńMa rozmiar tradycyjnej, dużej, prostokątnej blachy.
Usuńdziekuje za odpowiedz.
UsuńJa chcę założyć z cicią małą kawiarenke. No i w przyszłym roku pewnie się zrobi , wpadłam na pomysł aby podawać ciasto snikers i inne ( nie wiem jakie). Wygląda apetycznie i myślę , że będzie tak smakowało.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie odnosnie octu i sody, czy mozna ten proces pominac? badz ewentualnie zastapic sode proszkiem do piecznieia?
OdpowiedzUsuńNa pewno tego etapu nie można pominąć. Nigdy nie piekłyśmy tego z proszkiem do pieczenia, więc jeśli zdecydowałaby się Pani go użyć, to byłoby na Pani odpowiedzialność.
UsuńCiasto snickers upiekła Pani Amelia Banaszek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/2up8cg2.jpg[/img]
a przez ile trzeba piec to ciasto ? w sensie , że ile minut ? :)
OdpowiedzUsuńKażdy piekarnik piecze różnie, więc proszę kontrolować kolor ciast. :)
Usuńchyba wyrpóbuję;D
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) jednak proszę podać informację ile orientacyjnie trzeba piec :)
OdpowiedzUsuńWitam, a czy ciasto będzie dobre do spożycia tego samego dnia już po paru godzinach odpoczynku? Czy lepiej aby jednak te nockę odstało? :) bo nie wiem czy dzisiaj zdążę czy jutro rano przed przyjęciem a zrobić muszę <3 :) - Ania.
OdpowiedzUsuńWitam, lepiej, żeby poleżało nockę, wtedy będzie mięciutkie. :)
UsuńDziękuję :)) udało mi się wczoraj je zrobić, właśnie z mężem się zachwycamy :D pycha!
UsuńNajlepszy snikers z sieci jaki jadłam....pychotka :-)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie właśnie zrobiłam Snikersa ...WYGLĄDA APETYCZNIE A O SMAKU POINFORMUJE W NIEDZIELE PO BABCI 80 URODZINACH...PRZEPIS PRZEJŻYSTY I ZROZUMIAŁY .
OdpowiedzUsuńW skladnikach na ciasto podala Pani 600g maki; chcialabym sie dopytac jakiej najlepiej uzyc? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń