13 października 2014

CIASTO SNICKERS



Miałam zachciankę na ciasto warstwowe, słodkie i z orzechami. Wertując swój notatnik natknęłam się na przepis na ciasto snickers (w zeszycie zapisałam jako snikers), który ma spokojnie z 15 lat!
Zakasałam rękawy i dzisiaj mogłam delektować się tym jesiennym wypiekiem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na masy:

kostka masła (250 gramów)
pół litra pełnego mleka
pół szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego lub toffi
1,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
puszka masy kajmakowej/krówkowej (najlepsza z Gostynia)

Wykonanie:

1. 1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
2. W drugiej szklance mleka wymieszaj budyń, i mąki. Wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Wlewaj zawiesinę do wrzącego mleka i mieszaj intensywnie do zgęstnienia.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Utrzyj masło na puszystą i kremową masę i dodawaj do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do uzyskania gładkiej i puszystej masy budyniowej.



Składniki na warstwę orzechową:

300 gramów orzechów grubo pokrojonych (włoskie lub ziemne)
100 gramów cukru
120 gramów margaryny lub masło
2 łyżki miodu

Wykonanie warstwy orzechowej:

1. Na patelnię wyłóż tłuszcz, cukier, miód i orzechy.


2. Gotuj chwilę na małym ogniu. Mieszaj, aby się nie przypaliło.


3. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmij z ognia i wyłóż na 1 placek (oczywiście przed pieczeniem).






Składniki na ciasto:

600 gramów mąki
200 gramów margaryny lub masła
pół szklanki cukru
2 żółtka
2 całe jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
3 łyżki miodu

Wykonanie ciasta:

1. Sodę rozpuść w  occie (będzie się pienić) i natychmiast dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć je (podobnie, jak kruche).
2. Podziel ciasto na 3 równe części.
3. Przygotuj 3 kawałki papieru do pieczenia i obrysuj na każdej dużą, prostokątną blachę do pieczenia. Papier posyp mąką i na każdym rozwałkuj po jednym kawałku ciasta.
4. Na jeden z placków wyłóż masę orzechową.
5. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Piecz ciasta na papierach, na których były rozwałkowywane. Gotowe ciasto będzie lekko zarumienione.
6. Odstaw placki do ostygnięcia.
7. Posmaruj placek masą budyniową i przykryj drugim ciastem, które posmaruj kajmakiem (kajmak można lekko podgrzać, aby się lepiej rozsmarowywał). Na masę krówkową połóż placek z orzechami.
8. Zostaw ciasto na noc w temperaturze pokojowej (snickers wtedy szybciej zmięknie).
9. Potem przechowuj w lodówce.

Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Ile pysznych warstw! To jak zaprosicie mnie na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto to jest bardzo pyszne, ale za to jest dość kaloryczne. Porywam kawałeczek, bo aż mi ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do takich ciast chyba nie trzeba nikogo namawiać... pyyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham! Ale zabójczo wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. też ostatnio robiłam, bardzo podobnie tylko bez masy krówkowej :) sprawdzone przepisy to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciasto:) Sama nigdy jego nie robiłam ale teściowa już wie jakie ciasto ma zrobić jak mamy przyjechać:) Wiem, że masę "budyniową" robi bez cukru tak aby ciasto nie było za słodkie. Po prostu rewelacja:)
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na proste, a smak musiał być niebiański :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach jak ja uwielbiam to ciasto:))) Ostatnio robiłam biedniejszą wersję, ale równie smaczną;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wypróbowała Pani Danka :)

    "Chwalę się snikersem, którego jeszcze resztki zostały do jutrzejszej kawy. Mogę podsumować tak: osiągnęłam sukces!!! Rodzina zadowolona, bo jest na prawdę pyszny. Przy sporej ilości słodkiego wsadu nie jest zbyt słodki. A górna warstwa pysznie chrupiaca. jeszcze raz dziękuję za przepis."

    [img]http://i57.tinypic.com/14blqnc.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  11. Pani Ola Jajadu upiekła ciasto snickers :)

    [img]http://i59.tinypic.com/30xkeph.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  12. a jak duze ciasto wychodzi z powyzszych skladnikow? nigdy nie robilam tego ciasta, a chcialabym zrobic na wieksze spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma rozmiar tradycyjnej, dużej, prostokątnej blachy.

      Usuń
    2. dziekuje za odpowiedz.

      Usuń
  13. Ja chcę założyć z cicią małą kawiarenke. No i w przyszłym roku pewnie się zrobi , wpadłam na pomysł aby podawać ciasto snikers i inne ( nie wiem jakie). Wygląda apetycznie i myślę , że będzie tak smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, mam pytanie odnosnie octu i sody, czy mozna ten proces pominac? badz ewentualnie zastapic sode proszkiem do piecznieia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno tego etapu nie można pominąć. Nigdy nie piekłyśmy tego z proszkiem do pieczenia, więc jeśli zdecydowałaby się Pani go użyć, to byłoby na Pani odpowiedzialność.

      Usuń
  15. Ciasto snickers upiekła Pani Amelia Banaszek :)

    [img]http://i60.tinypic.com/2up8cg2.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  16. a przez ile trzeba piec to ciasto ? w sensie , że ile minut ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik piecze różnie, więc proszę kontrolować kolor ciast. :)

      Usuń
  17. super przepis :) jednak proszę podać informację ile orientacyjnie trzeba piec :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, a czy ciasto będzie dobre do spożycia tego samego dnia już po paru godzinach odpoczynku? Czy lepiej aby jednak te nockę odstało? :) bo nie wiem czy dzisiaj zdążę czy jutro rano przed przyjęciem a zrobić muszę <3 :) - Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, lepiej, żeby poleżało nockę, wtedy będzie mięciutkie. :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)) udało mi się wczoraj je zrobić, właśnie z mężem się zachwycamy :D pycha!

      Usuń
  19. Najlepszy snikers z sieci jaki jadłam....pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam serdecznie właśnie zrobiłam Snikersa ...WYGLĄDA APETYCZNIE A O SMAKU POINFORMUJE W NIEDZIELE PO BABCI 80 URODZINACH...PRZEPIS PRZEJŻYSTY I ZROZUMIAŁY .

    OdpowiedzUsuń
  21. W skladnikach na ciasto podala Pani 600g maki; chcialabym sie dopytac jakiej najlepiej uzyc? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń