Bardzo mnie cieszy, że coraz częściej piszecie do mnie maile :). Właśnie w jednym z takich listów poproszono mnie o przygotowanie Shreka. Przyznaję, że nie znałam wcześniej tego ciasta. Jeden telefon do cioci i miałam przepis. Oryginalny przepis był na dużą i prostokątną blachę. Zmniejszyłam proporcje składników na biszkopt (oryginalnie było to 6 jajek, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki budyniu). Składniki na masy nie uległy zmianie - dzięki czemu ciasto jest naprawdę wysokie.
Czy mi to ciasto smakuje? Mam do niego stosunek ambiwalentny. Niby jest OK, ale masa zielona wydaje mi się zbyt mdła. Przygotowałam ją używając soku Kubuś. Wydaje mi się, że zielony Pysio ma lepszy smak.
Z drugiej strony mojej koleżance bardzo smakowało, więc to chyba rzecz gustu.
W każdym bądź razie zapraszam do zrobienia tego ciasta: wygląda bardzo efektownie i jest banalnie proste.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 16 gramów cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20 x 20 cm.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na masę zieloną:
- Zielony sok Pysio albo Kubuś (900 ml)
- 3 śmietankowe budynie (bez cukru)
Wykonanie:
1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
2. Pozostały sok zagotuj.
3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką.
4. Gorący i gęsty zielony budyń wylej na biszkopt. Wyrównaj powierzchnię (mi się średnio udało. Widać to na zdjęciach ;)).
5. Odstaw ciasto do ostygnięcia.
Składniki na warstwę białą i wykończenie ciasta:
- pół litra zimnej kremówki (30 %)
- 2 zielone galaretki (u mnie agrestowa)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie delicji szampańskich
- 1 galaretka agrestowa
Wykonanie:
1. W szklance wrzącej wody rozpuść dwie galaretki.
2. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć dodaj ją do bitej śmietany ubitej z dwiema łyżkami cukru pudru. Miksuj tylko do momentu, aż śmietana dobrze połączy się z galaretką.
3. Przełóż masę na ciasto. Wstaw do lodówki parę minut.
4. Kiedy biała zacznie tężeć wyłóż na niej delicje - każde ciastko wciśnij w masę.
5. Wstaw ciasto ponownie do lodówki.
6. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy zacznie tężeć wylej ją na ciasto.
7. Potrzymaj ciasto przez parę godzin w lodówce.
Smacznego :)
jakie fajne to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto,pięknie prezentuje sie na stole i wspaniale smakuje
OdpowiedzUsuńFajne, ale ejdnak go nie zrobię;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto, zwłaszcza za te pozytywne kolorki :)
OdpowiedzUsuńTo jest takie ładne, ze szkoda jeść! muszę wypróbować, a Pani "trafia" do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..ja do tego ciasta przybieram się chyba z pół roku i jakoś nie mogę się przybrać..a to kupię sok ..i córki wypiją..albo coś innego staje na przeszkodzie..
OdpowiedzUsuńWSPANIAŁE!!!
OdpowiedzUsuńJest cudne!!!W dodatku moje ulubione wczesnowiosenne barwy:)
OdpowiedzUsuńPiękne kolorki! Bardzo fajne ciacho!:)
OdpowiedzUsuńZawsze urzekało mnie to ciasto ze względu na kolorki i na pewno je zrobię :)
OdpowiedzUsuńpiękne! smak zapowiada się równie ciekawy!
OdpowiedzUsuńrany, ale czad!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! Zazwyczaj przygotowuję je w formie tortu :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, i ten kolor:))))
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńGENIALNE! Robi furorę u mnie w rodzinie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
Cieszę się, że tak bardzo Wam smakuje! Gorące pozdrowienia :)
UsuńTak samo robi sie ciasto kubusiowe ! tylko ze daje sie biszkopty i truskawkowego kubusia !
OdpowiedzUsuńzrobiłam zachwyciło całą rodzine.pycha
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)! Zapraszam po więcej przepisów :)
UsuńA CZY PO TYCH PARU GODZINACH W LODÓWCE PÓNIEJ MUSI STAC NADAL W NIEJ CZY MOZE BYC POZA LODÓWKĄ
UsuńShreka należy przechowywać w lodówce, natomiast nic się nie stanie jeśli postoi parę godzin poza nią.
UsuńMAM jeszcze takie pytanko zawsze jak piecze biszkopt to choc dodam tak samo ze zrobie jak w przepisie to on zasze jest chudy i opada czemu bo u pani taki idealny :) a u mnie nie:( dodam jeszcze ze w piekarniku jak jest to jest duzy i ladny jak wyjme to koniec
UsuńWedług mnie biszkopty to jedne z łatwiejszych ciast do przygotowania. Ważne jest, żeby bardzo dobrze ubić ciasto: najpierw pianę z białek z cukrem, a potem z dodawanymi stopniowo żółtkami (na najwyższych obrotach miksera nawet przez 8 minut). Ciasto powinno być bardzo puszyste, wręcz powinno być słychać dźwięk pękających pęcherzyków powietrza przy mieszaniu. Mąkę powinno się dodawać stopniowo i delikatnie łączyć ją z masą jajeczną. Mówiła Pani o piekarniku - upieczony biszkopt zostawiam na chwilę w wyłączonym piekarniku z otworzonymi drzwiczkami. Następnie wyjmuję ciasto i odwracam formę do góry nogami. Po około 10 minutach zdejmuję formę z ciasta. Jest z tym trochę zabawy, ale nie opada :).
UsuńI ważne jest również, aby jajka były w temperaturze pokojowej no i jakiś dobry proszek do pieczenia ;)
UsuńHej:) postanowiłam upiec to ciasto razem z mamą na Boże. Narodzenie ... mam nadzieję , że. wszystkim będzie. smakowalo ;) choć. kolorystyka kusi :) Dominika
OdpowiedzUsuńPieczenie z Mamą to była dla mnie zawsze frajda :). Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować. Pozdrowienia :)
UsuńUwielbiam te ciasto . Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńale optymistyczne ciastko , aż usmiech sam się pojawia na twarzy :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńjutro chce robić shreka, ale mam taką jedną małą wątpliwość - czy robiąc budyń, mam dodawać cukier??? Bo napisała Pani żeby wymieszać sok z trzema budyniami i wlać do zagotowanego soku, ale ani słowa o cukrze ;)
Witam :) do masy budyniowej nie dodaje się cukru, ponieważ sok jest już wystarczająco słodki. Jeżeli lubi Pani bardzo słodkie ciasta, to można użyć budyniu z cukrem.
UsuńPozdrawiam :)
Forma do pieczenia 20x20cm?
OdpowiedzUsuńDokładnie w takiej kwadratowej formie piekłam. Jeżeli nie masz tak małej, to możesz upiec Shreka w zwykłej prostokątnej formie, ale wtedy zwiększ ilość poszczególnych składników. Radzę przeczytać wstęp do tego posta :). Pozdrowienia :)
UsuńWygląda pysznie i tak tez smakuje :)) Dzisiaj dla odmiany będę robić "shreka czerwonego" :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieje ze tez będzie pycha.Pozdrawiam :)
Aguś
Taki czerwony shrek musi wyglądać świetnie :) Gorące pozdrowienia Aguś :)
UsuńWitam!!! Ciasto bardzo proste do zrobienia. Wyszło mi jak z obrazka.
OdpowiedzUsuńFantastycznie! Gratuluję! :)
UsuńCzy te ciasto est bardzo słodkie ?
OdpowiedzUsuńWedług mnie nie jest za słodkie, wręcz wolałabym aby masa "kubusiowa" była słodsza. Pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam to cisto :))
OdpowiedzUsuń:( mi sie wszystko udało prócz tej białej masy :( śmietana w ogóle nie chciała sie ubić zrobiły sie gródki.... wsypałam śnieżke i troszkę zgęstniało...
OdpowiedzUsuńdopiero później przeczytałam, że śmietanę trzeba ubijać w zimnej misce i najpierw sama śmietanke a potem dodać cukier....(a tego nie podkreślił nikt w przepisie)
teraz jest w lodowce, włożyłam delicje na szczęscie zrobiła sie taka pianka z tego i myślę, ze będzie ok (mam nadzieje)
Z tego co Pani pisze wydaje mi się, że śmietana się Pani najzwyczajniej w świecie zwarzyła: grudki i brak możliwości ubicia może o tym świadczyć.
UsuńMożna, ale nie trzeba dodawać na końcu cukru przy ubijaniu bitej śmietany.
Śmietana 36% jest łatwiejsza do pracy, więc następnym razem proponuję jej użyć.
Pycha...
UsuńHej napisałaś że 4 jajka tylko nie wiem czy mowa o żółtku czy białku czy tym i tym.
OdpowiedzUsuńDo wykonania biszkoptu potrzeba 4 CAŁE jajka. Proszę przeczytać opis wykonania biszkoptu - rozdziela się białka od żółtek i najpierw ubija się białka z cukrem, a potem dodaje żółtka.
UsuńWITAM MAM PYTANIE CZY BUDYNIE MAJA BYC DUZE 60g CZY MALE 35g MONIKA
OdpowiedzUsuńPotrzebne są standardowe opakowania budyniu, czyli na pół litra mleka. Pozdrawiam :)
UsuńWitam, zrobiłam ciasto wg Twojego tu przepisu i wyszło idealne:) Fajna stronka, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAnia
Witam wszystkich smakoszy, ciasto shreck jest jednym z moich ulubionych, przez smak i łatwość w wykonaniu, dodatkowo polecam dodać troche owoców na mase kubusiową(ja preferuje banany w wersji zielonej i poziomki w wersji czerwonej, pycha!)
OdpowiedzUsuńEliza
Witam wszystkich smakoszy! Ciasto pyszne, aczkolwiek ja preferuje wersje z owocami na masie kubusiowej( najbardziej do gustu przypadły mi banany do wersji zielonej, a poziomki do czerwonej, smakowitość)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wykonuję to ciasto, biszkopt fajny, masa budyniowa już zrobiona leży na biszkopcie. Gorzej z tą jasną częścią - śmietana się ubiła dodaje galaretkę a tu grudy i co mamy ? Masło z galaretką, niedobrze, podgrzewam to wszystko i rozpuszczam te grudy. Wkładam do lodówki i zobaczymy.
OdpowiedzUsuńNiestety zwarzyła się Pani śmietana. Tak się czasami dzieje i nie mamy na to zbyt dużo wpływu.
UsuńJa dzisiaj się wzięłam za nie (kolory przykuły uwagę i uznałam 'zrobię i koniec!'), ale po woli zraża mnie moja masa budyniowa... zrobiłam jak napisałaś, dodałam nawet więcej budyniu, a mniej soku, bo od razu bałam się o konsystencję. No i nic. Dalej się rozlewa po biszkopcie :( Ale zobaczymy, leży aktualnie w lodówce.
OdpowiedzUsuńCoś musi być nie tak, bo masa powinna być bardzo gęsta. Proszę sprawdzić czy użyła Pani odpowiednie ilości składników. 3 całe opakowania budyniu spokojnie zagęszczą 900 ml soku.
UsuńUdało się, budyń gęsty. Teraz czekam, aż galaretka na ostatnią warstwę zacznie tężeć :) Wieczorem zademonstruje wynik na swoim blogu :)
UsuńBardzo smaczne ciasto, polecam! Palce lizać.
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie: jeśli chcę zrobić placek w tej "tradycyjnej" formie, to mam zwiększyć ilość tylko tych składników, które Pani podała w poście, czy pozostałych też?
OdpowiedzUsuńTak, jak pisałam we wstępie należy upiec biszkopt z: 6 jajek, 6 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2,5 łyżki budyniu. Nie trzeba zwiększać ilości składników na masę. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam dziś to ciasto , bo już dawno się zabierałam , wyszło świetnie , aż za bardzo :) biszkopt był baaardzo wyrośnięty i ne zmieściłam galaretki :)no cóż jest milimetrowa warstwa :) ale ciasto pyszne :):):)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne :) Bardzo dobrze smakuje, a moze nawet lepiej, gdy budyn utrze sie z maslem i zrobi sie mase budyniowa ;) naprawde pyszn :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne - pracochłonne ale opłaca się je zrobić ! Pychotka ! ;)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńJaka ma być ta śmietana kremówka?
OdpowiedzUsuńSłodka śmietana 30 lub 36%. Sprzedawane są, np. w kartonikach. Ekspedientka pomoże Pani w sklepie.
Usuńdzisiaj zrobiłam Shreka, wszystkim trzem moim chłopakom bardzo smakuje ale ja ubolewam trochę nad raczej rzadką masą budyniową- trochę wypływa:() i nie wiem dlaczego...???
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ciasto nie wyszło. Czy wszystkie składniki były dokładnie odmierzone? Napisała (Pani?), że ciasto było wczoraj zrobione i już wczoraj je jedliście. Czy stało wystarczająco długo w lodówce?
UsuńPozdrawiam.
Zrobiłam je rano a wieczorem było już pałaszowane.Ale dzisiaj za to jest idealne- jak z Pani obrazka- w istocie musiało po prostu dłużej postać w lodówce...Pozdrawiam
UsuńW takim razie kamień z serca :). Polecam robić takie ciasta na wieczór, by mogły przez całą noc spokojnie zastygać w lodówce :).
UsuńZrobię taki tort, ciekawe czy wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie wg Pani przepisu. Masa zielona już sie studzi ;-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńFenomenalne! korzystam z tego przepisu za każdym razem, znalazł się w moim zeszycie. Pani shrek gości na moim stole przy każdej większej okazji. mój ulubiony przepis (może dlatego, że raczej nie może wyjść z niego zakalec :P). Po roku w końcu dodałam komentarz :) Dziękuję za przepis, jest świetny. Joanna
OdpowiedzUsuńJa do masy zielonej z sokiem dodaję dwie łyżki cukru - jest o wiele lepsze, slodsze jednak cukier wydobywa smak soku.
OdpowiedzUsuńВеликолепные рецепты. Блог произвел впечатление. Путешествие по блогу было приятным.
OdpowiedzUsuńСпасибо Светлане :)
UsuńCo to zimna kremówka? ;/
OdpowiedzUsuńSłodka śmietana 30 lub 36% wyciągnięta prosto z lodówki.
UsuńCiasto wyszlo pyszne, wszyscy sie zajadali zwlaszcza moj tato ktory ogolnie za slodyczami nie przepada :)i juz mam zamowienie na nastepne:)
OdpowiedzUsuńJak są zamówienia to trzeba piec :). Pozdrawiam serdecznie!
UsuńOlu odbiegłam jedynie biszkoptem od Twego przepisu,bo zrobiłam rzucany.Pozostala część przepisu była tylko Twoja.Ciasto wyszło fantastyczne,inne i takie swieże.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńKasiu bardzo dziękuję za komentarz :)
UsuńZdjęcie Shreka przysłała Pani Sylwia Pacak :). Dziękujemy!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1104266625.jpg[/img]
Shrek w wykonaniu Pani Ani Florczak. Ciasto pieczone w brytfannie 35x26 cm. Bardzo dziękuję za zdjęcie!
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1105166555.jpg[/img]
Sprobuje fajny przepis :-) moze mi sie uda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszne :-) Dziękuję za bardzo łatwy przepis
OdpowiedzUsuńnawet ma warstwy, jak to ogr :D
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję Pani Izie Budzałek za zdjęcie shreka :)
OdpowiedzUsuń[img]http://img.darmowetv.pl/images/1unnammem.jpg[/img]
Zdjęcie Shreka upieczonego przez Panią Milenę :). Dziękuję!
OdpowiedzUsuń[img]http://s28.postimg.org/n9077012l/1_Downloads2.jpg[/img]
Ciasto Shrek przygotował Pan Krzysztof Tlaga.
OdpowiedzUsuń[img]http://i61.tinypic.com/v823wl.jpg[/img]
Właśnie zabieram się za pieczenie :) przede mną 2 Shreki - jeden do domu, drugi dla znajomej :)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto właśnie je rovie na święta
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciacho mnóstwo razy ostatnio użyłam soku zielonego dr witt i tez fajne.. faktycznie te zielone soki są mdłe dlatego wciskam do soku sok z jednej cytryny, resztę jak w/w w przepisie i jest idealne z nutka cytrynkową.
OdpowiedzUsuńczy budyń do zielonej masy trzeba ugotować oddzielnie i połączyć z sokiem, czy wsypać sam proszek i połączyć z sokiem?
OdpowiedzUsuńBudyń (proszek!) miesza się z sokiem.
UsuńWłaśnie teraz robię to pyszne ciasto biała masa tężeje,delicje wciśnięte ,za chwilę galaretka i czekam:-)
OdpowiedzUsuńWszystko ładnie pięknie mi wyszło tylko biszkopt był z dwa razy większy niż powinien a trzymałam się przepisu. Ciasto pyszne. .polecam: )
OdpowiedzUsuńChyba się skusze na te ciasto ...
OdpowiedzUsuń