21 października 2012

KORZENNY KOMPOT JABŁKOWY


Nawet nie wiecie, jak pachnie w domu podczas gotowania tego kompotu. Aromaty jabłek, pomarańczy i korzeni mieszają się i podnoszą domownikom nastrój.
Pomyślałam, że taki napój będzie idealny podczas zbliżających się Świąt (jeszcze tylko 65 nocy).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:

  • 2 kg jabłek (soczystych i słodkich)
  • kawałek kory cynamonu (u mnie miał około 7 cm)
  • kilka goździków (dałam 5)
  • 2 litry wody
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z 1 pomarańczy + starta skórka

Wykonanie:

1. Pokrój jabłka na większe kawałki (nie trzeba obierać ich ze skórki). Przełóż je do dużego garnka. Dodaj do nich goździki i cynamon.
2. Zalej jabłka wodą i gotuj na małym ogniu.
3. Po około pół godziny dodaj do kompotu cukier i miód (można dodać tylko miód, jeżeli lubisz zdrowszy napój).
4. Po kolejnej pół godziny dodaj sok z pomarańczy i skórkę. Gotuj jeszcze pół godziny.
5. Schłodź napój i przecedź przez gęste sito albo muślin.
6. Wstaw do lodówki - podawaj zimny (my lubimy z ugotowanymi jabłkami).

Smacznego :)


6 komentarzy: