16 października 2012

TORT KISIELOWY Z JAGODAMI

Drugi różowy blat skrył się pod masą.

Postanowiłam upiec ciasta, które były kiedyś dużymi przebojami w mojej rodzinie. Niestety z biegiem lat zostały zapomniane. Jednym z takich smakołyków jest okazały tort kisielowy z jagodami. Moja Mama piekła go na wszystkie większe święta i uroczystości.
Tort jest idealny na zimowe święta/urodziny, ponieważ do jego przygotowania potrzebne będą jagody ze słoika (moja Mama używa jagód w delikatnej zalewie cukrowej).
W sezonie można użyć jagód świeżych.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Przepis na 25 cm tortownicę.

Składniki na ciasto żółte:

  • 5 jajek
  • szklanka żółtego kisielu (proszku)
  • 1 szklanka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na ciasto różowe

  • 5 jajek
  • szklanka kisielu czerwonego (proszku)
  • 1 szklanka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Oba ciasta przygotowuje się w ten sam sposób.

1. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli.
2. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo cukier.
3. Roztrzep żółtka i dodawaj je stopniowo do białek.
4. Miksuj około 8 minut na dużych obrotach.
5. Stopniowo przesiewaj do ciasta kisiel z proszkiem do pieczenia. Mieszaj masę bardzo delikatnie łyżką.
6. Przelej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy.
7. Piecz w piekarniku (około 20 minut przed pieczeniem należy włączyć piekarnik) nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut - sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
8. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia. Zimne przekrój na dwa blaty.


Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (najlepiej z cukrem)
  • 200 gramów miękkiego masła (ponad 80% tłuszczu)
  • 3/4 litra mleka (mleka nie może być więcej!)
  • pół szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy albo 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 żółtka

Wykonanie:

1. Ugotuj budyń z mleka i budyniów (według instrukcji na opakowaniu). Odstaw do ostygnięcia.
2. Utrzyj masło z żółtkami (miksuj na małych obrotach).
3. Stopniowo dodawaj zimny budyń i cukier puder.

Składniki na wykończenie tortu:

  • 2 czerwone galaretki
  • jagody ze słoika (mogą być świeże albo dżem jagodowy)

Wykonanie:

1. Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
2. Na jeden blat różowego ciasta nałóż 1/4 masy budyniowej. Na masę nałóż jagody odsączone z zalewy.
3. Na jagody połóż 1 blat żółtego ciasta. Na ciasto 1/4 masy, a następnie jagody.
4. Następnie znowu czerwony blat, masa i jagody. Na ostatni żółty blat nałóż ostatnią część masy, jagody i zalej je tężejącą galaretką.
5. Przed podaniem schłodź ciasto przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Pani Olu...przecież to jest piękne! Co wchodzę na tę stronę, to robię się głodna.
    Może skuszę się i upiekę taki tort na urodziny dziecka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak on cudownie się prezentuje! Naprawdę uroczy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tort jest super. :) jak będzie okazja to skorzystam z przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda :) i jeszcze ten nietypowy rozmiar, genialne :) czy kisiel nadaje też smaku samemu ciastu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, placki mają dość wyraźny smak dzięki użyciu kisieli.

      Usuń
  5. Nice job Alex! julie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam na weekend i ciasto REWELACJA! Kilko koleżanek wzięło przepis :) Dużo przy nim roboty, ale wygląd i smak są tej pracy warte. Pozdrawiam z Grudziądza. Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda, że trzeba się troszkę napracować :). Pozdrawiam również :)

      Usuń
  7. Ciekawy przepis na ciasto bez mąki :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję Pani Ani Florczak za przysłanie tortu kisielowego w wersji z malinami :).

    [img]http://i57.tinypic.com/2n8781k.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowało i w trybie ekspresowym się ulotnilo

    OdpowiedzUsuń