Trzecie ciasto pod rząd z tajemnego notatnika Mamy (i zapewniam, że nie ostatnie). W wielu domach nazywane "Rodzynkowcem". W mojej rodzinie przyjęła się nazwa "Pijane rodzynki", która lepiej oddaje to co wypiek kryje w sobie.
Przepis zdecydowanie nie dla dzieci ;).
Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis na blachę o wymiarach mniej więcej 35 x 25 cm.
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie*)
- szczypta soli
* Osoby wprawione w przygotowywaniu biszkoptów nie używają proszku do pieczenia. Wystarczy odpowiednio ubić jajka. Jeżeli jednak nie czujesz się pewnie w kuchni dobrze jest przygotować ciasto z proszkiem.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką.
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 40 minut (około 35 minut sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.
10. Zimne ciasto przekrój na dwa równe blaty.
Składniki na masę rodzynkową:
- 500 gramów rodzynek
- szklanka rumu
Wykonanie:
1. Zalej rodzynki rumem i pozostaw na mniej więcej dobę (do czasu, aż rodzynki wchłoną cały alkohol).
2. W dniu przygotowywania ciasta nadmiar rumu należy odsączyć.
Składniki na masę czekoladową:
- 540 ml kremówki (30%)
- 340 gramów ciemnej czekolady
- 90 gramów masła
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. W dużym garnku gotuj na średnim ogniu czekoladę, kremówkę, masło i cukier puder.
2. Mieszaj, aby składniki się dobrze połączyły. Kiedy doprowadzisz do wrzenia zdejmij garnek z ognia.
2. Mieszaj, aby składniki się dobrze połączyły. Kiedy doprowadzisz do wrzenia zdejmij garnek z ognia.
3. Przelej masę do dużej miski i odstaw do całkowitego wystudzenia (nie wkładaj do lodówki. Masa ma mieć temperaturę pokojową).
4. Zimną masę ubijaj mikserem - ma być lekka i puszysta.
Wykończenie ciasta:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- pół kostki masła
- pół szklanki bardzo mocnej herbaty
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
Wykonanie:
1. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady i masło.
2. Połącz płynną czekoladę z rodzynkami.
2. Połącz płynną czekoladę z rodzynkami.
3. Włóż do blachy jeden blat biszkoptu. Nasącz go (delikatnie) ponczem przygotowanym z herbaty, soku cytrynowego i łyżeczki cukru.
4. Na biszkopt wyłóż całą masę czekoladową. Wyrównaj powierzchnię.
5. Na masę połóż pozostały biszkopt. Nasącz go ponczem i wyłóż na niego polewę czekoladową z rodzynkami.
6. Przed podaniem schłodź ciasto przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Wspaniałe ciasto, po zjedzeniu kawałka można się odprężyć.
OdpowiedzUsuńGENIALNE!! Twoja mama to złota kobieta!!
OdpowiedzUsuńCUDOWNE! Aż ma się ochotę od razu zjeść kawałeczek albo nawet kilka :)
OdpowiedzUsuńŚliczne to ciasto. Chyba muszę kiedyś wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńnabrałam nagłej ochoty na ciasto z kremem
OdpowiedzUsuńJadłam, pyszne :]
OdpowiedzUsuńŚwietna nazwa, wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńnapatrzeć się na nie mogę! pewnie zjadłabym dużo za dużo :)
OdpowiedzUsuńPijane rodzynki :D Podoba mi się! :)
OdpowiedzUsuńPijane rodzynki? - to mi się podoba!:-)
OdpowiedzUsuńOstatnio odkryłam, że mój C. lubi rodzynki - takie ciasto z pewnością by mu zasmakowało :) Chyba zrobię mu niespodziankę któregoś dnia :)
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasta robie wszystkie po kolei,rodzina zachwycona a ja niestety coraz wiecej mam w pasie Krysia
OdpowiedzUsuńKochanego ciałka nigdy za wiele Krysiu! Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że ciasta smakują :).
UsuńA czy ciasto może zastąpić tradycyjny tort. Wygląda super więc pomyślałam, że...
OdpowiedzUsuńOczywiście, że może :). Upiecz w tortownicy i będzie idealnym tortem +18 ;)
Usuńsuper dziewczyny macie przepisy, bardzo często z nich korzystam :)
OdpowiedzUsuńsuper dziewczyny macie przepisy, bardzo często z nich korzystam :) dziś będę robiła Shreka dla dzieci na komunię .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń