Bazylia jest jednym z moich ulubionych ziół, więc siłą rzeczy, pesto bazyliowe jest w mojej kuchni zawsze. Przyznaję, że nie zawsze uda mi się znaleźć czas, żeby zrobić je w domu. Kiedy jednak mam dzień wolny i ochotę na włoskie danie łapię za mój moździerz i do dzieła :). Takie domowe jest o niebo smaczniejsze od kupnego.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Do czego użyć pesto?
Daniami, do których dodaję pesto są: sosy do makaronów (można też użyć samego pesto), grzanki, pizze, sałatki, zupy, ryby.
Składniki:
- 50 gramów orzeszków piniowych lub migdałów (delikatnie uprażonych na suchej patelni)
- 50 gramów liści bazylii (bez łodyżek)
- bardzo mały ząbek czosnku
- 120 oliwy extra virgin (+ odrobina do polania gotowego sosu)
- 30 gramów sera pecorino albo parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Zetrzyj na tarce (o małych oczkach) ser.
2. W dużym moździerzu* utrzyj na jednolitą masę orzeszki piniowe, bazylię i czosnek.
3. Dodaj do masy bazyliowej oliwę i ser. Dopraw.
4. Przełóż pesto do słoiczków i polej odrobiną oliwy.
4. Przełóż pesto do słoiczków i polej odrobiną oliwy.
5. Przechowuj w lodówce.
* Jeżeli nie masz moździerza możesz użyć blendera.
Moje najukochańsze pesto. Kocham ten kolor i smak :)
OdpowiedzUsuńoh idealny dodatek
OdpowiedzUsuń