12 października 2012

PESTO ALLA GENOVESE (pesto bazyliowe)




Bazylia jest jednym z moich ulubionych ziół, więc siłą rzeczy, pesto bazyliowe jest w mojej kuchni zawsze. Przyznaję, że nie zawsze uda mi się znaleźć czas, żeby zrobić je w domu. Kiedy jednak mam dzień wolny i ochotę na włoskie danie łapię za mój moździerz i do dzieła :). Takie domowe jest o niebo smaczniejsze od kupnego.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Do czego użyć pesto? 

Daniami, do których dodaję pesto są: sosy do makaronów (można też użyć samego pesto), grzanki, pizze, sałatki, zupy, ryby.

Składniki:

  • 50 gramów orzeszków piniowych lub migdałów (delikatnie uprażonych na suchej patelni)
  • 50 gramów liści bazylii (bez łodyżek)
  • bardzo mały ząbek czosnku
  • 120 oliwy extra virgin (+ odrobina do polania gotowego sosu)
  • 30 gramów sera pecorino albo parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Zetrzyj na tarce (o małych oczkach) ser. 
2. W dużym moździerzu* utrzyj na jednolitą masę orzeszki piniowe, bazylię i czosnek. 
3. Dodaj do masy bazyliowej oliwę i ser. Dopraw.
4. Przełóż pesto do słoiczków i polej odrobiną oliwy. 
5. Przechowuj w lodówce.


* Jeżeli nie masz moździerza możesz użyć blendera.

2 komentarze: