Odkąd prowadzę bloga moi najbliżsi i przyjaciele zamienili się w tajnych agentów. Zbierają co lepsze i sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur.
Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni.
Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila: a.rybinska@gmail.com :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- 7 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (zawsze daję 1 łyżeczkę esencji waniliowej)
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka octu
1. Z białek ubij sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawaj do piany cukier i cukier waniliowy (cały czas ubijaj).
3. Następnie dodawaj po jednym żółtku - miksuj na szybkich obrotach przez około 5 minut.
4. Stopniowo wlewaj olej.
5. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.
6. Na samym końcu dodaj ocet.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (każdy piekarnik jest inny, więc najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone po około 35 minutach. Ciasto ma odchodzić od ścianek formy i po włożeniu w jego środek patyczka, powinien być czysty po wyciągnięciu).
8. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
prosto, pysznie i bardzo domowo.:-)
OdpowiedzUsuńach, najlepsza na smutki!
OdpowiedzUsuńkawałek pysznej babki zawsze poprawia humor.
Śliczna baba!:)
OdpowiedzUsuńNa oleju chyba babki jeszcze nie robiłam. Wrzucam przepis do zakładek, na pewno się przyda;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Ale ładniutka ta babeczka:) i taka puszysta
OdpowiedzUsuńO rany, co za kolor :) genialnie proste!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :D
OdpowiedzUsuńNie dość, że bardzo ciekawe przepisy to jeszcze meeeega piękne zdjęcia zachęcające do wykorzystania przepisu i zjedzenia tego co dzieki niemu upieczemy :)
OdpowiedzUsuńAle miły komentarz :). Dziękuję!
UsuńWpadłam do ciebie przez przypadek:)
OdpowiedzUsuńAle bardzo mi się podoba twój blog i zamierzam tu cześciej zaglądać:)
Babka wygląda pięknie, uwielbiam takie babki:)