30 października 2012

BABKA OLEJOWA


Odkąd prowadzę bloga moi najbliżsi i przyjaciele zamienili się w tajnych agentów. Zbierają co lepsze i sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur.
Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni.

Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila: a.rybinska@gmail.com :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki na keksówkę o wymiarach 34x15 cm:

  • 7 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (zawsze daję 1 łyżeczkę esencji waniliowej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

1. Z białek ubij sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawaj do piany cukier i cukier waniliowy (cały czas ubijaj).
3. Następnie dodawaj po jednym żółtku - miksuj na szybkich obrotach przez około 5 minut.
4. Stopniowo wlewaj olej.
5. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.
6. Na samym końcu dodaj ocet.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (każdy piekarnik jest inny, więc najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone po około 35 minutach. Ciasto ma odchodzić od ścianek formy i po włożeniu w jego środek patyczka, powinien być czysty po wyciągnięciu).
8. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. ach, najlepsza na smutki!
    kawałek pysznej babki zawsze poprawia humor.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na oleju chyba babki jeszcze nie robiłam. Wrzucam przepis do zakładek, na pewno się przyda;)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładniutka ta babeczka:) i taka puszysta

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, co za kolor :) genialnie proste!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że bardzo ciekawe przepisy to jeszcze meeeega piękne zdjęcia zachęcające do wykorzystania przepisu i zjedzenia tego co dzieki niemu upieczemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpadłam do ciebie przez przypadek:)
    Ale bardzo mi się podoba twój blog i zamierzam tu cześciej zaglądać:)
    Babka wygląda pięknie, uwielbiam takie babki:)

    OdpowiedzUsuń