15 listopada 2014

MAKOWA PANIENKA


Makowe ciasta kojarzą mi się ze świętami i muszą pojawić się na na naszym stole. 
Przeglądając blogi z przepisem na makową panienkę zauważyłam, że wiele ludzi pisało o zbyt cytrynowej masie. Postanowiłam, więc zrobić swoją własną masę, która jest cytrynowa, ale nie kwaśna (dzięki użyciu tylko skórki, a nie soku). 
Ciasto jest bardzo (!) proste w wykonaniu i nie wymaga kilkugodzinnego siedzenia w kuchni. 
Nie jestem ekspertem od ciast bezglutenowych, ale wydaje mi się, iż właśnie ten wypiek można za taki uznać (jeśli nie to proszę mnie poprawcie :)). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 26x30cm albo trochę mniejsza):

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów maku 
  • 100 gramów wiórków kokosowych
  • 100 gramów migdałów zmielonych na mąkę, najlepiej jest ją przesiać 
  • łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na prawie sztywną pianę. 
2. Wciąż miksując na największych obrotach stopniowo dodawaj do piany cukier. 
3. Kiedy piana będzie bardzo dobrze ubita dodawaj do niej po jednym żółtku i wciąż miksuj (kilka minut). 
4. Za pomocą łyżki wmieszaj (bardzo delikatnie!) w masę suche składniki i esencję waniliową.
5. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia (swoich blaszek nie natłuszczałam ani nie posypywałam mąką).  Przelej do każdej po połowie masy.
6. Piecz blaty w 170 stopniach C przez 15-20 minut. 
7. Upieczone placki odstaw do wystudzenia.



Składniki na masę:

  • skórka z 2-3 cytryn
  • 2 budynie śmietankowe
  • 450-480 ml pełnego mleka (dwie niepełne szklanki)
  • 4 żółtka
  • 150 gramów cukru
  • 250 gramów masła w temp. pokojowej (masło powinno mieć 82% tłuszczu)
  • 2 tabliczki dobrej białej czekolady


Wykonanie:

1. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. 
2. W pozostałej połowie szklanki mleka wymieszaj budynie, skórkę i żółtka.
3. Do wrzącego mleka wlewaj stopniowo płyn budyniowo-żółtkowy. Mieszaj intensywnie trzepaczką do zgęstnienia masy. 
4. Odstaw budyń do całkowitego ostudzenia. 
5. Kiedy budyń będzie zimny utrzyj masło na puszystą i kremową masę, a następnie dodawaj do niego po jednej łyżce budyniu. 
6. Posmaruj masą jeden blat ciasta i połóż na nią drugi placek.
7. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Posmaruj nią wierzch ciasta. 
8. Wstaw ciasto do lodówki na noc. 

Smacznego :) 

60 komentarzy:

  1. ciasto wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Oleńko ależ cudeńko pani dzisiaj dla nas upiekła. Dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała!!! I te zdjęcia, aż chce się Świąt i zimy...Zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja już sobie drukuję! Będę piec przed świętami i jak nam posmakuje to będzie na Wigilię. Anita

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho, na pewno wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam
    mam pytanie odnośnie maku.Jakoś specjalnie go przygotować czy można sypać taki wprost z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam również :) Chodzi o zwykły, suchy mak. Nie trzeba nic z nim robić :).

      Usuń
    2. Miałam się o to samo pytać hihihi

      Usuń
  7. Jakie bajecznie zdjęcia. Ciasto pierwsza klasa :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! Jest bajeczne! Przecudnie wygląda na zdjęciach.

      Usuń
  8. Wygląda Przepysznie :) Tylko w jaki sposób trzeba dodać skórkę cytryny do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryny należy sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobniutkich oczkach. Należy zetrzeć tylko część żółtą (biała pod żółtą jest gorzka).

      Usuń
    2. Są specjalne tarki do skórek owocowych. Popatrz w sklepach. Ja też używam jej do pomarańcz i limonek.

      Usuń
  9. ZNalazłem ciasto na katalogu smakow. Bardzo estetyczne zdjęcia Pani Olu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh Gosh! Y U M M Y!

    OdpowiedzUsuń
  11. a co zrobić ze skórką cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaje się ją do gorącego mleka razem z mieszanką mleka, budyniu i żółtek.

      Usuń
  12. Jak zawsze tu u Ciebie smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe to ciasto z makiem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo mi sie stylistyka zdjecia podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, piękne :) Mam w planie upiec je na Święta, bo od dawna strasznie mnie kusi :)
    Będzie bezglutenowe, jeśli budyń jest bezglutenowy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda naprawdę pięknie! Takie zimowe już, ale cudne. Uwielbiam ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj zrobiłam i rewelacja, pyszne ciasto na święta idealneu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że ciasto się udało i smakuje :). Pozdrawiam!

      Usuń
  18. Cudowne świąteczne zdjęcie :) po prostu piękna ta makowa panienka! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. czy można zamienić migdały na mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tego ciasta z mąką, więc trudno jest mi odpowiedzieć na pytanie. W innych wypiekach często zamienia się mąkę pszenną na zmielone migdały, więc być może tutaj uda się ciasto tylko na pszennej.

      Usuń
    2. Też się zastanawiałam nad tym. Wiem że można orzechami, ale są bardziej intensywne w smaku. A mi nie pasują ani orzechy ani migdały a chciałabym zrobić na święta i teraz nie wiem

      Usuń
    3. Nie czułam smaku migdałów w tym cieście. Dla mnie najbardziej wyczuwalny jest mak i kokos.

      Usuń
  20. Serdecznie dziękujemy za tyle miłych komentarzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie są wymiary blaszki, na której pieczone są placki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Gosiu przecież w poście jest napisane, iż chodzi o blaszkę o wymiarach 26x30cm albo trochę mniejsza :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Nie doczytałam ;-)

      Usuń
  22. Witam mam pytanko do ciasta nie daje się mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma błędu, do tego ciasta nie dodaje się mąki :)

      Usuń
  23. Cudne ciasto ;) Fajnie się składa - też jestem Ola, a moja Mama to też Ewa :) kocham ciasta z makiem, takiego jeszcze nie robiłam. Z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoją Mamę i zapraszam przy okazji do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dobry wieczór :) Mam pytanie: czy mam wziąć 100 g migdałów i je zmielić (jak to zrobić najlepiej?) czy mogę użyć gotowego produktu np. z Lidla (migdały zmielone ze skórką)? I ile wówczas gram dodać do ciasta?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
    - Eko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Migdały proszę zmielić z odrobiną cukru (około 1/3 łyżeczki) i tylko przez chwilę. Zbyt długie mielenie spowoduje, że wydzieli się olej i powstanie papka zamiast mąki.
      Oczywiście, że może Pani kupić gotowy produkt. Proszę kupić ten bez skórki. Potrzebuje Pani 100 gramów takiej mąki.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Robiłam na próbę i bardzo wszystkim smakowało, dlatego zrobię na święta. Tyle że ja wolałam bardziej cytrynowy (w końcu święta ☺), więc do już ubitego kremu wycisnęłam sok z połówki cytryny i wymieszałam. Poza tym trzeba zrobić nacięcia na czekoladzie zanim stężeje. W przeciwnym razie podczas krojenia na kawałki czekolada się pokruszy i nie będzie to dobrze wyglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W imieniu czytelników dziękuję za porady :).

      Usuń
  26. Pani Olu, a ja mam pytanie o mak. Czy trzeba go jakoś specjalnie przygotować, tzn. zaparzyć, zmielić, czy coś w tym rodzaju, czy prosto z torebki do ciasta? Domyślam się, że masa makowa z puszki tutaj sie nie sprawdzi? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba specjalnie przygotowywać maku. Dodaje się zwykły, sypki mak :). Również pozdrawiam!

      Usuń
  27. Zdjęcie ciasta przysłała Pani Dorota Rudzka :). Serdecznie dziękuję!

    [img]http://i59.tinypic.com/2nl6z34.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto jest wyśmienite! Zrobiłam w zeszły weekend i na pewno jeszcze powtórzę! Doskonale wszystko w nim do siebie pasuje :)
    Wydaje mi się jednak, ze w przepisie jest błąd co do ilości mleka... Skoro wykorzystujemy 2 budynie śmietankowe to odpowiada to 1 litrowi mleka, a w przypadku takiego kremu - ok 900ml mleka, nie 400... Ja tak przynajmniej zrobiłam i wyszło okej ;)

    [img]http://pl.tinypic.com/r/sy3voi/8[/img]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma bledu. Masa nie ma byc plynna, a ma sie bardzo dobrze kroic.
      Pozdrawiam.
      PS. niestety nie moge ogladnac zalaczonego zdjecia.

      Usuń
    2. PS2. W przepisie uzywamy prawie 500 ml mleka. Masa jest bardzo podobna do karpatkowej.

      Usuń
  29. Czy jak będę piekła jeden placek a drugi będzie odpoczywać to czy on nie opadnie?

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię :) Twoja wersja pyszna, choć i ta cytrynowa bardzo mi odpowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. A dlaczego nie ma proszku do pieczenia w tym przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego ciasta nie daje się proszku. Pozdrawiam

      Usuń
  32. Pani Olu mam takie pytanko w przepisie na krem jest tekst......450-480 ml pełnego mleka proszę o wyjaśnienie o co chodzi przepraszam ale będzie to moje 2 ciasto w życiu i nie bardzo wiem o co chodzi z góry dziękuję za wyjaśnienie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie przepraszać :) To ja napisałam mało logicznie. Ciasto robiłam używając 450 lub 480 ml i masa wychodzi OK. Jeżeli to drugie ciacho, to lepiej użyć 450 ml. Pozdrawiam i bardzo mocno trzymam kciuki :)

      Usuń
  33. Makową panienkę wypróbowała Pani Małgorzata Rösner :)

    [img]http://i60.tinypic.com/wlreah.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  34. Patrząc na to ciasto aż ślinka leci :) muszę je zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy zamiast migdałów można dodać mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  36. Dobry wieczór a może dzień dobry Pani Olu! Makowa Panienka pięknie złożona zastyga na oknie w spiżarni(lodówka zbyt przepełniona różnymi zapachami).Bajecznie prosta w wykonaniu , efektowna w wyglądzie poczeka do rana na sukienkę z białej czekolady ( może z drobnym wzorkiem z ciemnej czekolady).Pozdrawiam .Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń