Jak już kilkukrotnie pisałam (przede wszystkim na Facebooku) pracuję w miejscu, gdzie mam szansę poznać osoby z przeróżnych zakątków globu. Ostatnio kobietka z Pakistanu przygotowała nam bardzo aromatyczne mleko i od razu poprosiłam ją o przepis. Badam doodh jest popularny nie tylko w Pakistanie, ale też w Indiach. Można go przygotować w wersji na ciepło (moja ulubiona) i na zimno (schłodzony napój podaje się z kostkami lodu).
"Badam" znaczy migdał ;)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- pół szklanki migdałów ze skórką
- 2 łyżki wody
- 2 szklanki mleka (u mnie pełne bez laktozy)
- 3-5 ziarenek kardamonu
- około 3 łyżek miodu
- 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
- kilka nitek szafranu* (do dekoracji, więc opcjonalne)
- kilka pistacji (do dekoracji)
* roztartą szczyptę szafranu można też dodać do gotującego się mleka, aby zabarwić płyn na żółto
Wykonanie:
1. Zalej migdały wrzątkiem i mocz je dopóki woda nie stanie się zimna. Dzięki temu zabiegowi będzie bardzo łatwo można zdjąć skórkę z migdałów.
2. Zmiel migdały na mąkę, a następnie dodaj do nich około dwóch łyżek wody i ponownie zmiel. Powstanie plastyczna masa (taka, jak na zdjęciu poniżej).
3. Zacznij gotować 1,5 szklanki mleka.
4. Pozostałe mleko (pół szklanki) dodaj do migdałów i wymieszaj za pomocą blendera.
5. Obierz kardamon ze skórki (ja tak zawsze robię, choć może nie jest to poprawne) i za pomocą tłuczka rozgnieć go na proszek.
6. Do wrzącego mleka dodaj mleko migdałowe i gotuj przez około 5 minut. Pamiętaj o intensywnym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki).
7. Zdejmij mleko z ognia i dodaj do niego kardamon i miód. Wymieszaj.
8. Dodaj do mleka 2 łyżki wody różanej.
9. Przelej napój do szklanek. Udekoruj szafranem i pistacjami.
Smacznego!
i znów kolejny przepis zabieram do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że gustujesz w bardziej egzotycznych smakach :).
UsuńAle cudeńko, baardzo zachęcający przepis:)
OdpowiedzUsuńrewelacja:) wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie egzotyczne nowości :)
OdpowiedzUsuń