14 listopada 2014

BADAM DOODH - PAKISTAŃSKIE MLEKO Z MIGDAŁAMI, KARDAMONEM I MIODEM


Jak już kilkukrotnie pisałam (przede wszystkim na Facebooku) pracuję w miejscu, gdzie mam szansę poznać osoby z przeróżnych zakątków globu. Ostatnio kobietka z Pakistanu przygotowała nam bardzo aromatyczne mleko i od razu poprosiłam ją o przepis. Badam doodh jest popularny nie tylko w Pakistanie, ale też w Indiach. Można go przygotować w wersji na ciepło (moja ulubiona) i na zimno (schłodzony napój podaje się z kostkami lodu). 

"Badam" znaczy migdał ;)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • pół szklanki migdałów ze skórką
  • 2 łyżki wody
  • 2 szklanki mleka (u mnie pełne bez laktozy)
  • 3-5 ziarenek kardamonu
  • około 3 łyżek miodu
  • 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
  • kilka nitek szafranu* (do dekoracji, więc opcjonalne)
  • kilka pistacji (do dekoracji)


* roztartą szczyptę szafranu można też dodać do gotującego się mleka, aby zabarwić płyn na żółto

Wykonanie:

1. Zalej migdały wrzątkiem i mocz je dopóki woda nie stanie się zimna. Dzięki temu zabiegowi będzie bardzo łatwo można zdjąć skórkę z migdałów. 


2. Zmiel migdały na mąkę, a następnie dodaj do nich około dwóch łyżek wody i ponownie zmiel. Powstanie plastyczna masa (taka, jak na zdjęciu poniżej). 


3. Zacznij gotować 1,5 szklanki mleka. 
4. Pozostałe mleko (pół szklanki) dodaj do migdałów i wymieszaj za pomocą blendera. 


5. Obierz kardamon ze skórki (ja tak zawsze robię, choć może nie jest to poprawne) i za pomocą tłuczka rozgnieć go na proszek. 


6. Do wrzącego mleka dodaj mleko migdałowe i gotuj przez około 5 minut. Pamiętaj o intensywnym mieszaniu (najlepiej za pomocą trzepaczki). 
7. Zdejmij mleko z ognia i dodaj do niego kardamon i miód. Wymieszaj. 


8. Dodaj do mleka 2 łyżki wody różanej. 


9. Przelej napój do szklanek. Udekoruj szafranem i pistacjami. 


Smacznego!

6 komentarzy: