Uwielbiam mieszkać w Wielkiej Brytanii za możliwość poznawania ludzi z naprawdę różnych krajów, a co za tym idzie także i ich kultur. Ostatnio miałam okazję podpatrzeć moją znajomą z Iranu, która przygotowywała pysznego kurczaka (przepis wkrótce) i baklavę, ale w formie pierożków. Mówiła, że jest to baklava z Isfahanu (dużego miasta w centrum Iranu).
Bazar w Isfahanie (źródło) |
Ciasto jest bodaj najprzyjemniejszym z jakim kiedykolwiek miałam do czynienia. Jest aksamitne, delikatne i podczas pieczenia się rozwarstwia.
Pierożki-baklavy pokochałam za korzenno-różany smak :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 1 jajko
- niewielka ilość skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- około 80 gramów orzechów włoskich lub pekanów
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (może być sam kardamon)
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 2 łyżki wody różanej
- sok z cytryny (do smaku)
Wykonanie:
1. Jogurt, mąkę (zacznij od półtorej szklanki i ewentualnie dosyp trochę więcej jeśli ciasto będzie się kleić do rąk), ocet, proszek do pieczenia, sól, jajko, esencję waniliową i olej przełóż do miski.
2. Zagnieć ciasto. Ma być delikatne i nie może kleić się do rąk.
3. Uformuj z ciasta duże "cygaro".
4. Podziel ciasto na 8 równych części.
5. Zmocz papierowy ręczniczek, następnie wyciśnij z niego nadmiar wody. Delikatnie go rozłóż i przykryj nim ciasto. Odstaw na około 40 minut.
6. Włóż orzechy do woreczka i za pomocą tłuczka (z płaską końcówką) rozgnieć je na mniejsze kawałki.
7. Dodaj do orzechów przyprawę. Zamknij woreczek i potrząśnij orzechami.
8. Rozpłaszcz kawałki ciasta na okrągłe placuszki. Posyp wierzch i spód skrobią kukurydzianą.
9. Układaj na sobie kolejne placki. Pamiętaj o oprószaniu skrobią każdego z nich.
10. Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka.
11. Wykrawaj z ciasta spore koła.
12. Na każde koło nałóż orzechy.
13. Zlep końcówki placka, aby powstał pierożek.
14. Pierogi posmaruj po obu stronach roztopionym masłem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
15. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do zrumienienia. Ciasto zachowa się jak francuskie i napęcznieje.
16. W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
17. Do syropu dodaj około 2 łyżek wody różanej i sok z cytryny (dałam 1 łyżkę).
18. Zimnym syropem zalej pierożki.
19. Nasiąknięte pierogi podawaj z mocną kawą.
Smacznego :)
super przepis zapisuję i zrobie na pewno.
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie, zapisuje do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńW cieście nie ma cukru? Czy to błąd?
OdpowiedzUsuńDo ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ upieczone baklavy nasącza się syropem cukrowym.
UsuńMogę porwać przepis?:) doświadczyłam dobroci mieszkania w UK, wiem o czym mówisz, w PL nie ma też tak urozmaiconych produktów, dostępnych wszędzie praktycznie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA porywaj :D Po to jest :p. Oprócz mieszkania w UK, ja jeszcze pracuję w bardzo specyficznym miejscu, gdzie mogę poznać osoby z naprawdę wielu krajów świata. Często sobie siedzę w ich kuchniach i podglądam jak się tworzą dania zupełnie mi nieznane :).
Usuńteż chętnie wypróbuję przepis- wygląda i brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńczy do środka można włożyć np jabłka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale warto byłoby je wcześniej podprażyć.
Usuńdziękuję za odpowiedź. najlepiej będzie po prostu zrobić i zobaczyc co wyjdzie
OdpowiedzUsuń