5 listopada 2014

BAKLAVA Z ISFAHANU


Uwielbiam mieszkać w Wielkiej Brytanii za możliwość poznawania ludzi z naprawdę różnych krajów, a co za tym idzie także i ich kultur. Ostatnio miałam okazję podpatrzeć moją znajomą z Iranu, która przygotowywała pysznego kurczaka (przepis wkrótce) i baklavę, ale w formie pierożków. Mówiła, że jest to baklava z Isfahanu (dużego miasta w centrum Iranu).

Bazar w Isfahanie (źródło)
Ciasto jest bodaj najprzyjemniejszym z jakim kiedykolwiek miałam do czynienia. Jest aksamitne, delikatne i podczas pieczenia się rozwarstwia. 
Pierożki-baklavy pokochałam za korzenno-różany smak :).   

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 jajko
  • niewielka ilość skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • około 80 gramów orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (może być sam kardamon)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki wody różanej
  • sok z cytryny (do smaku) 


Wykonanie:

1. Jogurt, mąkę (zacznij od półtorej szklanki i ewentualnie dosyp trochę więcej jeśli ciasto będzie się kleić do rąk), ocet, proszek do pieczenia, sól, jajko, esencję waniliową i olej przełóż do miski. 


2. Zagnieć ciasto. Ma być delikatne i nie może kleić się do rąk. 


3. Uformuj z ciasta duże "cygaro". 


4. Podziel ciasto na 8 równych części. 


5. Zmocz papierowy ręczniczek, następnie wyciśnij z niego nadmiar wody. Delikatnie go rozłóż i przykryj nim ciasto. Odstaw na około 40 minut. 


6. Włóż orzechy do woreczka i za pomocą tłuczka (z płaską końcówką) rozgnieć je na mniejsze kawałki.


7. Dodaj do orzechów przyprawę. Zamknij woreczek i potrząśnij orzechami. 


8. Rozpłaszcz kawałki ciasta na okrągłe placuszki. Posyp wierzch i spód skrobią kukurydzianą. 


9. Układaj na sobie kolejne placki. Pamiętaj o oprószaniu skrobią każdego z nich. 




10. Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka. 


11. Wykrawaj z ciasta spore koła. 


12. Na każde koło nałóż orzechy. 


13. Zlep końcówki placka, aby powstał pierożek. 



14. Pierogi posmaruj po obu stronach roztopionym masłem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. 



15. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do zrumienienia. Ciasto zachowa się jak francuskie i napęcznieje. 


16. W rondlu zagotuj wodę z cukrem. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. 
17. Do syropu dodaj około 2 łyżek wody różanej i sok z cytryny (dałam 1 łyżkę). 



18. Zimnym syropem zalej pierożki. 



19. Nasiąknięte pierogi podawaj z mocną kawą. 


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. super przepis zapisuję i zrobie na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie, zapisuje do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W cieście nie ma cukru? Czy to błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ upieczone baklavy nasącza się syropem cukrowym.

      Usuń
  4. Mogę porwać przepis?:) doświadczyłam dobroci mieszkania w UK, wiem o czym mówisz, w PL nie ma też tak urozmaiconych produktów, dostępnych wszędzie praktycznie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A porywaj :D Po to jest :p. Oprócz mieszkania w UK, ja jeszcze pracuję w bardzo specyficznym miejscu, gdzie mogę poznać osoby z naprawdę wielu krajów świata. Często sobie siedzę w ich kuchniach i podglądam jak się tworzą dania zupełnie mi nieznane :).

      Usuń
  5. też chętnie wypróbuję przepis- wygląda i brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy do środka można włożyć np jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale warto byłoby je wcześniej podprażyć.

      Usuń
  7. dziękuję za odpowiedź. najlepiej będzie po prostu zrobić i zobaczyc co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń