Przyprawa cajun sprawdzi się, jako dodatek do potrawek z kurczaka, marynat. Kuchnia cajun wywodzi się ze stanu Luizjana (południe USA). Oregano, kumin, tymianek i nasiona selera powinno się rozbić w moździerzu, ale ja tego nie robię.
Z podanych proporcji można przyprawić 3-4 spore garnki potrawek.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1 łyżeczka kuminu (ja nie używam, bo go nie lubię)
- 1 łyżeczka nasion selera (opcjonalnie - ja nie dodałam, bo nie mogłam znaleźć w sklepie)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego oregano
Wykonanie:
1. Odmierz wszystkie składniki.
2. Wymieszaj je w misce.
3. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz