Makowe świderki to idealny sposób na zużycie pozostałej masy po pieczeniu makowców (zresztą właśnie w taki sposób powstał ten przepis). Do nadziania ciastek możecie użyć gotowej lub domowej masy makowej (co kto lubi).
Świderki bardzo często towarzyszą nam na bożonarodzeniowym stole.
Świderki bardzo często towarzyszą nam na bożonarodzeniowym stole.
Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 18 świderków:
- 2 opakowania gotowego ciasta
- około pół puszki gotowej masy makowej
- cukier rafinada
- zmielone orzechy
- 1 białko
Wykonanie:
1. Na jednym płacie ciasta francuskiego rozsmaruj masę makową.
3. Potnij ciasto na 2,5 cm paski.
4. Trzymając za oba końce paska zwiń go w świderek.
5. Posmaruj świderki roztrzepanym białkiem.
6. Posyp wierzch świderków zmielonymi orzechami i cukrem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia.
Smacznego :)
Jak apetycznie wyglądają. Zabrałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite, do schrupania :D
OdpowiedzUsuńfajne:) robię takie już od jakiegoś czasu
OdpowiedzUsuń