3 listopada 2014

MAKOWE ŚWIDERKI DLA ZABIEGANYCH


Makowe świderki to idealny sposób na zużycie pozostałej masy po pieczeniu makowców (zresztą właśnie w taki sposób powstał ten przepis). Do nadziania ciastek możecie użyć gotowej lub domowej masy makowej (co kto lubi).

Świderki bardzo często towarzyszą nam na bożonarodzeniowym stole. 

Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).






Składniki na około 18 świderków:


  • 2 opakowania gotowego ciasta
  • około pół puszki gotowej masy makowej
  • cukier rafinada
  • zmielone orzechy
  • 1 białko


Wykonanie:

1. Na jednym płacie ciasta francuskiego rozsmaruj masę makową.



2. Przykryj masę drugim ciastem francuskim i delikatnie dociśnij go na całej jego powierzchni.
3. Potnij ciasto na 2,5 cm paski.
4. Trzymając za oba końce paska zwiń go w świderek.
5. Posmaruj świderki roztrzepanym białkiem.
6. Posyp wierzch świderków zmielonymi orzechami i cukrem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Jak apetycznie wyglądają. Zabrałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne:) robię takie już od jakiegoś czasu

    OdpowiedzUsuń