25 października 2014

FASZEROWANA PAPRYKA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, MIĘSEM I BOCZKIEM



Jest sobotni poranek, więc pewnie niektórzy czytelnicy zastanawiają się co dobrego można przygotować na obiad. Polecam faszerowane papryki z kaszą i mięsem. Dodatek boczku sprawia, że farsz jest jeszcze bardziej aromatyczny. Wbrew pozorom papryki przygotowuje się bardzo szybko, a większość pracy wykonuje za nas piekarnik ;).

Miłego weekendu!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:


  • 7-8 dorodnych papryk (w zależności od ich wielkości)
  • 500 gramów chudego mięsa wieprzowego
  • 1,5 woreczka ugotowanej w osolonej wodzie kaszy jęczmiennej (można użyć 2 woreczków, wtedy danie będzie bardziej ekonomiczne, ale prawdopodobnie będzie potrzeba więcej papryk)
  • niewielki kawałek chudego boczku
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • odrobina płatków chilli
  • 8 plastrów sera żółtego (albo więcej w zależności od wielkości plastra)
  • garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego (opcjonalnie)



Wykonanie: 

1. Do gorącej kaszy dodaj mięso i zeszkloną na niewielkiej ilości tłuszczu cebuli. Dobrze wymieszaj.
2. Odetnij czubki papryk, usuń gniazda nasienne i białe błonki.
3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż (bez tłuszczu). Dodaj chrupiące kosteczki do farszu.
4. Przeciśnij przez praskę czosnek i następnie dodaj go do mięsnej masy wraz z majerankiem, pieprzem, płatkami chilli. W tym momencie możesz dodać też ketchup i natkę pietruszki (jeżeli używasz).
5. Na samym końcu dopraw farsz solą - pamiętaj, że kasza była gotowana w osolonej wodzie, więc tej soli nie potrzeba zbyt dużo.
6. Nakładaj nadzienie do papryk, lekko je dociskając.
7. Poukładaj warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wlej na dno niewielką ilość wody (tak około 1 cm).
8. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 minut.
9. Zdejmij folię aluminiową i na wierzch każdej papryki połóż po plastrze sera. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 20 minut.


10. Papryki podawaj na gorąco z sosem pomidorowym.

Smacznego :)

3 komentarze: