19 października 2014

CIASTO Z MASĄ Z MASCARPONE, OWOCAMI I GALARETKĄ



Ciasto z masą z mascarpone zrobiła moja Mama podczas mojego ostatniego urlopu w Polsce, czyli 4 miesiące temu...zdjęcia i przepis cierpliwie czekały na publikację. Ciasto jest bardzo delikatnie i kusi różnorodnością smaków. Jest ono zdecydowanie wypiekiem letnim. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę (najlepiej o średnicy około 25cm). 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz). 
6. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 


Składniki na poncz:

Mniej więcej szklankę osłodzonej i ciepłej wody wymieszaj z kieliszkiem wódki (opcjonalnie i można użyć mniej alkoholu) oraz z sokiem z cytryny (ilość do smaku).
Nasącz zimny biszkopt - jeżeli lubisz bardzo wilgotne ciasta być może będziesz potrzebować pół szklanki więcej ponczu.

Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 36%, zimnej
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany (np. śmietan fix). opcjonalnie
  • skórka z 1 pomarańczy, umytej i sparzonej wrzątkiem
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • dowolne dwie galaretki
  • dowolne owoce

Wykonanie:

1. Przełóż mascarpone i wlej śmietanę do miski. Rozetrzyj składniki drewnianą łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Nie trzeba masy długo mieszać. 
2. Następnie ubij masę mikserem na najwyższych obrotach, a przy końcu ubijania dodaj cukier puder i ewentualnie dodaj śmietan- fix (jeżeli nie czujesz się pewnie w kuchni).
3. Do ubitej (już "sztywnej ") masy dodaj skórkę z pomarańczy. Wymieszaj.
4. Gotową masę wyłóż na nasączony biszkopt i udekoruj owocami (u mnie jagody i morele). 
5. Jeszcze przed pieczeniem biszkoptu rozpuść w 600ml wrzącej wody dwie galaretki. Zimną i tężejącą galaretkę przelej na owoce ułożone na masie z mascarpone. 
6. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 

Smacznego :)

3 komentarze: