15 października 2014

CIASTO KILIMANDŻARO przepis ze zdjęciami krok po kroku


Nawet nie wiecie jak długo zbierałam się do ponownego upieczenia tego ciasta...choć nam bardzo smakuje, to jednak jest pracochłonne i przez obowiązki zawodowe czekałam aż do urlopu, aby je w końcu przyrządzić i pokazać na blogu. Pewnie większości z Was jest ono doskonale znane, ale ja wprowadziłam do przepisu kilka swoich zmian i piekę go w formie tortu (super pomysł na jesienny tort urodzinowy).
Biszkopt i budyń przygotowałam wczoraj wieczorem, a dzisiaj rano utarłam budyń z masłem i zrobiłam galaretkę jabłkową.   

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Przepis siostry Anastazji z książki "183 nowe przepisy". Wprowadziłam sporo swoich zmian.


Składniki na masę budyniową:


  • 2 duże żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 250 gramów niesolonego masła, w temp. pokojowej

Wykonanie:

1. Szklankę mleka gotuj razem z cukrem.
2. Pozostałe składniki (oprócz masła!) wymieszaj w drugiej szklance mleka. Zwróć uwagę, aby nie było grudek.
3. Kiedy mleko jest wrzące wlej do niego zawiesinę i intensywnie mieszaj do zgęstnienia masy.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.


5. Utrzyj masło na kremową i puszystą masę.


6. Wciąż ucierając dodawaj do masła po jednej łyżce zimnego budyniu.






Składniki na kakaowy biszkopt (na 24cm tortownicę o wysokich ściankach*)


  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

*jeżeli nie masz tortownicy o wysokich ściankach możesz przedłużyć je za pomocą folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Przedłużenie będzie potrzebne dopiero po upieczeniu ciasta, kiedy smarowany jest biszkopt masami.



Wykonanie:

1. Białka i sól ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
2. Wciąż miksując na najwyższych obrotach dodawaj do piany po jednym żółtku. Miksuj 5-6 minut.
3. Na sitko przesyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia (jeśli go używasz). Za pomocą łyżki wmieszaj w ciasto suche składniki (rób to delikatnie, a suche składniki należy przesiewać stopniowo).
4. Wmieszaj w masę olej.
5. Dno 24 cm tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj tłuszczem boków ani spodu formy.
6. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
7. Piecz około 30 minut (w zależności od piekarnika).
8. Upieczone ciasto wyłóż do góry dnem na kratkę kuchenną (nie zdejmuj tortownicy!). Kiedy forma będzie zimna, wyjmij z niej ciasto.




Składniki na galaretkę jabłkową:


  • 1 - 1,5 kg jabłek (użyłam 1,3 kilograma i 3 różnych gatunków jabłek)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • łyżka masła

Wykonanie:

1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.


2. Rozpuść masło w garnku i przełóż do niego jabłka.


3. Smaż na średnim ogniu i pamiętaj o mieszaniu (wystarczy co jakiś czas).
4. Kiedy jabłka przypominają dżem wsyp do nich galaretki i wymieszaj.


5. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Odstaw do ostudzenia.



Składniki na polewę z gorzkiej czekolady:


  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • łyżka mleka
Wykonanie:

1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i mleko.
2. Płynną masą posmaruj wierzch ciasta.


Wykończenie ciasta:

1. Przetnij biszkopt na pół.


2. Włóż jeden blat ciasta do tortownicy i rozsmaruj na nim chłodną galaretkę jabłkową. Włóż do lodówki na czas kończenia masy budyniowej (czyli łączenia budyniu z masłem).



3. Puszysty krem budyniowy rozsmaruj na galaretce jabłkowej.


4. Przykryj masy biszkoptem. Lekko dociśnij.


5. Przykryj ciasto folią aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki.
6. Wyjmij ciasto z tortownicy i posmaruj wierzch polewą czekoladową.

Smacznego!  


11 komentarzy:

  1. Cudowne warstwy! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie zobrazowany przepis :) Robiłam to ciasto niedawno. Było całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będzie trzeba wypróbować przepis! Ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda absolutnie cudownie :)
    Ja takiego nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Dobrze, że daje pani przepisy ze zdjęciami. Będę piec na weekend. Czy można użyć innej galaretki, bo nie lubię cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Polecałabym jakąś o kolorze pomarańczowym lub żółtym. Może brzoskwiniowa? Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ciasto właśnie wsadziłam do lodówki :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort Kilimandżaro upiekła Pani Karolina Szlifierz :)

    [img]http://i58.tinypic.com/2rwnqyo.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń