Nawet nie wiecie jak długo zbierałam się do ponownego upieczenia tego ciasta...choć nam bardzo smakuje, to jednak jest pracochłonne i przez obowiązki zawodowe czekałam aż do urlopu, aby je w końcu przyrządzić i pokazać na blogu. Pewnie większości z Was jest ono doskonale znane, ale ja wprowadziłam do przepisu kilka swoich zmian i piekę go w formie tortu (super pomysł na jesienny tort urodzinowy).
Biszkopt i budyń przygotowałam wczoraj wieczorem, a dzisiaj rano utarłam budyń z masłem i zrobiłam galaretkę jabłkową.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis siostry Anastazji z książki "183 nowe przepisy". Wprowadziłam sporo swoich zmian.
Składniki na masę budyniową:
- 2 duże żółtka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- pół litra mleka
- pół szklanki cukru
- 250 gramów niesolonego masła, w temp. pokojowej
Wykonanie:
1. Szklankę mleka gotuj razem z cukrem.
2. Pozostałe składniki (oprócz masła!) wymieszaj w drugiej szklance mleka. Zwróć uwagę, aby nie było grudek.
3. Kiedy mleko jest wrzące wlej do niego zawiesinę i intensywnie mieszaj do zgęstnienia masy.
4. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Składniki na kakaowy biszkopt (na 24cm tortownicę o wysokich ściankach*)
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
*jeżeli nie masz tortownicy o wysokich ściankach możesz przedłużyć je za pomocą folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Przedłużenie będzie potrzebne dopiero po upieczeniu ciasta, kiedy smarowany jest biszkopt masami.
Wykonanie:
1. Białka i sól ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
2. Wciąż miksując na najwyższych obrotach dodawaj do piany po jednym żółtku. Miksuj 5-6 minut.
3. Na sitko przesyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia (jeśli go używasz). Za pomocą łyżki wmieszaj w ciasto suche składniki (rób to delikatnie, a suche składniki należy przesiewać stopniowo).
4. Wmieszaj w masę olej.
5. Dno 24 cm tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj tłuszczem boków ani spodu formy.
6. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
7. Piecz około 30 minut (w zależności od piekarnika).
8. Upieczone ciasto wyłóż do góry dnem na kratkę kuchenną (nie zdejmuj tortownicy!). Kiedy forma będzie zimna, wyjmij z niej ciasto.
Składniki na galaretkę jabłkową:
- 1 - 1,5 kg jabłek (użyłam 1,3 kilograma i 3 różnych gatunków jabłek)
- 2 galaretki cytrynowe
- łyżka masła
1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Kiedy jabłka przypominają dżem wsyp do nich galaretki i wymieszaj.
Składniki na polewę z gorzkiej czekolady:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- łyżka mleka
1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i mleko.
2. Płynną masą posmaruj wierzch ciasta.
Wykończenie ciasta:
1. Przetnij biszkopt na pół.
6. Wyjmij ciasto z tortownicy i posmaruj wierzch polewą czekoladową.
Smacznego!
Cudowne warstwy! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zobrazowany przepis :) Robiłam to ciasto niedawno. Było całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńBędzie trzeba wypróbować przepis! Ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPewnie się i ja skuszę . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie cudownie :)
OdpowiedzUsuńJa takiego nigdy nie jadłam...
O mniam! Dobrze, że daje pani przepisy ze zdjęciami. Będę piec na weekend. Czy można użyć innej galaretki, bo nie lubię cytryny?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można. Polecałabym jakąś o kolorze pomarańczowym lub żółtym. Może brzoskwiniowa? Pozdrawiam :)
Usuńboski smak
OdpowiedzUsuńCiasto właśnie wsadziłam do lodówki :):)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńTort Kilimandżaro upiekła Pani Karolina Szlifierz :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i58.tinypic.com/2rwnqyo.jpg[/img]