13 stycznia 2014

SERNIK ZEBRA (kakaowo-waniliowy)


Blog "Przepisy Aleksandry" ma już 4 lata! To dzięki stronie poznałam świetnych ludzi (czytelników i innych blogowiczów), nauczyłam się lepiej piec i gotować, a zadowolona jestem najbardziej z faktu, że blogowe zdjęcia już nie straszą ;). 4 lata to mnóstwo czasu i czuję się dumna, iż spędziłam go tak produktywnie :). Na koniec podziękowania za to, że czytacie, gotujecie i komentujecie. Uzależniłam się od Was! :)

Na zmiksowani.pl  i blogu trwa moja akcja-konkurs dotycząca wspólnego pieczenia sernika. Polega ona na tym, że uczestnik musi dołożyć coś od siebie do podanego przeze mnie przepisu bazowego
W sobotę wpadłam na pomysł dwukolorowego sernika i zaraz potem pomyślałam o cieście zebra.
Nieskromnie powiem, że bardzo mi się podoba wzór, jaki się utworzył :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru (można użyć ciut mniej)
  • 0,5 kg twarogu (użyłam sera z wiaderka)
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
  • 1 budyń czekoladowy (opakowanie na pół litra mleka)
  • płaska łyżka kakao
  • płaska łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej.



Wykonanie:

1. Umieść sery, cukier, jajka w misce i mieszaj je za pomocą trzepaczki. Nie należy mieszać masy zbyt długo - chodzi tylko o dobre połączenie się składników.
2. Podziel masę serową na dwie części. Do jednej dodaj kakao i budyń czekoladowy, a drugą masę połącz z budyniem waniliowym, esencją i skrobią.
3. Wyłóż tortownicę* papierem do pieczenia i lekko go natłuść.
4. Na środek tortownicy wylej 2 lub 3 łyżki masy waniliowej, a na jej środek wylej 2 lub 3 łyżki masy kakaowej, itd. do zużycia ciasta.



5. Na dnie piekarnika umieść dużą blachę napełnioną wodą.
6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Wstaw sernik i piecz go przez 10 minut, a następnie zmniejsz temp. do 150-160 stopni, przykryj wierzch tortownicy folią aluminiową i piecz przez około 60 minut (w przypadku tortownicy o średnicy 25 cm*).
8. Gotowy sernik zostaw w piekarniku, w którym lekko uchyl drzwiczki.
9. Zimne ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
10. Udekoruj wierzch polewą czekoladową i dowolnymi ozdobami.

Smacznego :)


* Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23-25 cm. Sernik ze zdjęć był pieczony w formie o średnicy 20 cm, ale z 10 cm ściankami (wyższe ciasto będzie się piekło o 30-40 min dłużej od szerszego). Weźcie pod uwagę fakt, że każdy piekarnik piecze inaczej, więc ciasto musicie obserwować.



35 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda!
    Jeszcze stu lat blogowania życzę! Inspirujesz nas i zachwycasz - nie przestawaj! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada oblednie
    Magda D- A

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie, no nie.... mogłabym napisać to samo: "wpadłam na.... sernik-zebrę", ale Pani była szybsza w realizacji :( Musiała Pani go tak szybko upiec? ;)) I jeszcze taki śliczny! Muszę myśleć dalej nad czymś oryginalnym na konkurs. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje i sił na kolejne lata :) A sernik pierwsza klasa, wygląda pięknie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluje sernika, znam patent tworzenia, ale nie widziałem tak pięknego jak Twój!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przeuroczo! Jeden z najładniejszych ciast zebr jakie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję 4 lat i życzę jeszcze wielu słodkich rocznic :) Sernik obłędny. Wzorki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny sernik, piękny wzorek. Aż miło popatrzeć.
    Gratuluję długiego blogowania. To miłe, że tak wspaniale Ci się udaje prezentować pyszne i do tego oprawione ładnymi zdjęciami potrawy. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  9. Ach i kolejnych wspaniałych 4 lat:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wspaniale wygląda! Aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda przepięknie i na pewno smakował cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że budyń dodajemy już rozrobiony w tym pół litrze mleka? Nie sam proszek?

      Usuń
    2. Ależ nie. Należy dodać sam proszek. Absolutnie proszę nie rozrabiać go w mleku! Budynie kuluje się na różną ilość mleka, stąd w nawiasie informacja o mleku. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Tak też mi się wydawało że to ma być proszek, ale zmylił mnie właśnie ten nawias ;)

      Usuń
    4. Uff :) dobrze, że nie upiekłaś tego sernika z tym mlekiem haha :)

      Usuń
  13. Pięknie wygląda własnie zamierzam go upiec,tylko zastanawiam się ile wody należy wlać do blaszki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wypelnia Pani blache niemal po brzegi woda i wklada na dno piekarnika. Sernik piecze Pani w tortownicy i kladzie ja na srodkowa polke w piekarniku. Przepraszam za brak polskiej czcionki, ale pisze z pracy.
      Czas pieczenia podalam orientacyjny, gdyz nie wiem jak piecze kazdy piekarnik.
      Pozdrawiam i prosze dac znac czy ciasto wyszlo.

      Usuń
  14. a po co ta woda w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  15. wspaniale wygląda! gratulacje

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanie odnośnie tych jajek. Napisała Pani, że potrzebne są 4 jajka i 1 żółtko, czy to znaczy, że potrzebuję tylko 4 białka i 1 żółtko, czy 4 białka i 5 żółtek? Chcę zrobić to ciasto na urodziny córki i chciałabym, żeby mi się udało. pozdrawiam dotka112

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dotko potrzebujesz 4 białka i 5 żółtek. Pozdrawiam i będę trzymać kciuki!

      Usuń
  17. Witam, Mam pytanie czy skrobię kukurydzianą mogę czymś zastąpić,np. mąką ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam również, skrobię można zamienić na mąkę ziemniaczaną. Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. czy mogę składniki mieszać mikserem? czy koniecznie trzepaczką ręczną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masy serowej nie wolno mocno napowietrzyć, więc powinno się ją mieszać trzepaczką i tylko przez chwilę.

      Usuń
  19. Witam :) czy zamiast 0,5 kg mascarpone mogę dać kilogram twarogu ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, niestety nie odpowiem na pytanie, bo nie piekłam go tylko na twarogu. Bardzo mi przykro!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ... upiekę jak jest w przepisie proszę trzymać za mnie kciuki ...cieplutko pozdrawiam :)

      Usuń
  20. sernik wygląda rewelacyjnie:) piękne pasy:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zdjęcie przysłała Pani Marta Mierzyńska :)

    "Pyszny serniczek zebra bardzo szybki przepis tym bardziej jak ma się mała półroczną córeczkę- rewelacja! ;-)
    Urozmaiciłam malinami na ciepło których kwaskowy smak rewelacyjnie łączył się ze słodkim smakiem serniczka :-P "

    [img]http://i59.tinypic.com/2elfhqo.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  22. Sernik zebra upiekła Pani Anna Maria :)

    [img]http://i61.tinypic.com/20l1f05.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  23. Może głupie pytanie ale budyń trzeba ugotowowac na mleku i dodać do masy serowej czy wsypac tak sypki?

    OdpowiedzUsuń