27 stycznia 2014

"ANGIELSKI ROSÓŁ", czyli gotujemy zupę kiedy w sklepach pustki


Dlaczego zupa nazwana została "rosołem angielskim" choć z takim prawdziwym nie ma nic wspólnego? Będę musiała to krótko wyjaśnić :). 

W czerwcu zeszłego roku przyjechała do mnie moja mama na wakacje. Pogoda nam nie dopisała (co chyba nikogo nie zaskoczy). W najzimniejszy dzień miesiąca, gdzie widywałyśmy ludzi ubranych w kurtki/płaszcze zimowe, wybrałyśmy się na festiwal muzyki afrykańskiej (na końcu postu kilka zdjęć). Choć muzyka była świetna, to zimny wiatr przegonił nas po godzinie do domu (dosłownie!). Byłyśmy tak zmarznięte, że gnałyśmy do domu i marzyłyśmy o dużym talerzu gorącej zupy. Wpadłyśmy do osiedlowego sklepu i nie znalazłyśmy w nim nic oprócz jednej paczki mrożonki. W domu pokombinowałyśmy ze składnikami, które już miałyśmy w lodówce, i tak powstała naprawdę dobra, acz prosta zupa-wariacja rosołowa. A, że działo się to w Liverpoolu, więc angielska :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki (podaję przepis z użyciem warzyw świeżych, ale zawsze możecie użyć mrożonki):

  • 2 udka z kurczaka
  • noodle
  • 1 bulionetka (opcjonalnie)
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • pół małego kalafiora
  • 1 mały por
  • szklanka groszku
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe



Zupę na zdjęciach zrobiłam na mrożonce.

Wykonanie:

1. Umyj udka i przełóż je do dużego garnka (ja jeszcze ściągam z nich skórę).
2. Zalej kurczaka wodą, dodaj bulionetkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zacznij gotować na małym gazie. 
3. Marchew, por i pietruszkę pokrój w talarki. Włóż do garnka. 
4. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki. Przełóż warzywa do zupy razem z groszkiem. 
5. Gotuj zupę pod przykryciem (zostawiam małą przestrzeń pomiędzy garnkiem a przykrywką).
6. Kiedy mięso będzie ugotowane wyjmij je z garnka i oddziel od kości. Włóż kurczaka do zupy. 
7. Dopraw rosół według własnego uznania. 
8. Podawaj z noodlami lub makaronem-nitki. 

Smacznego :) 

Festiwal muzyki Afrykańskiej (Africa Oye 2013):



Ewa Rybińska, czyli moja Mama :)

2 komentarze:

  1. Taka zupa nic a jak ogrzewa ,lubię takie lekkie rosołki warzywne

    OdpowiedzUsuń