Jeżeli masz ochotę na genialną pieczeń, to musisz spróbować bawarskiej :). Jest aromatyczna i idealna na sycący posiłek. Mogłabym ją jeść codziennie.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przepis znaleziony w: Przyślij Przepis (Maj 2013)
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego, może być łopatka
- około 30 dag białej kiełbasy parzonej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- 2 garści grzanek, pokrojonych w kostkę
- 2 jajka
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
2. Z kiełbasy usuń osłonkę i pokrój w większą kostkę.
3. Do mięsa wbij jajka, dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, grzanki, kiełbasę i usmażoną cebulę.
4. Na końcu dodaj jabłka pokrojone w kostkę i grzanki.
5. Wyrób masę.
6. Następnie mięsną masę przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę, następnie zmniejsz temp. do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut.
Smacznego :)
Interesujący przepis, intrygują mnie te jabłka w pieczeni?
OdpowiedzUsuńFajny przepis,musze zapamiętać i zrobić przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis- będę musiała go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńzwykłą bardzo lubię, a taka z dodatkiem kiełbaski jeszcze lepsza musi być
OdpowiedzUsuńWygląda jak salceson :) Cudowna ! ;D
OdpowiedzUsuń