28 stycznia 2014

OSZUKANE PRZEPIÓRCZE UDKA (przekąska z mielonego mięsa i paluszków)


Mamy karnawałowy czas, więc jest to idealna pora na domowe przyjęcie. Polecam przygotować na nie oszukane przepiórcze udka, które są przyrządzane z mięsa mielonego i paluszków. Na talerzu wyglądają naprawdę uroczo i już kilka razy zaskoczyłam nimi moich współbiesiadników. 
Udka sprawdziły się też idealnie na wieczorach przy piwie i na grillach.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Przepis ze strony: Food.ua

Składniki:

  • 200 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • od 250-300 gramów mąki
  • 350 gramów mielonego mięsa drobiowego
  • paluszki
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • jajka, bułka tarta (na panierkę)
  • olej do smażenia


Wykonanie:

1. Na stolnicę przesiej 250 gramów mąki. 
2. W mące zrób dołek i wlej w niego kefir.


3. Do kefiru dodaj sodę i sól (do smaku).


4. Wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaj pozostałe 50 gramów mąki. 


5. Do zmielonego mięsa dodaj bardzo drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrób na gładką masę. 
6. Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy.
7. Wykrawaj z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm). 
8. Na środku każdego koła połóż paluszek (paluszek ma wystawać poza koło).


9. Na środku kół połóż po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi. 


10. Zlep końcówki kół na zasadzie lepiania pierogów. Przyciśnij mocniej w miejscu, gdzie wystaje paluszek. 


11. Przetnij każdego pieroga na pół. 


12. Roztrzep 2-3 jajka i przygotuj bułkę tartą. Każde "udko" maczaj w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej. 
13. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Przełóż na patelnię "udka" i smaż je z każdej strony na bardzo małym ogniu (musisz mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe).  


14. Usmażone "przepiórcze nóżki" przełóż na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego :)


26 komentarzy:

  1. Brawa dla tego, kto to wymyślił :D cudnie się to prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję do zrobienia- jak dla mnie rewelacyjny!!
    muszę zobaczyć miny reszty jak będą się wgryzać w kosteczki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa przekąska :) Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis genialny. Już go lubię. Nawet dałam się nabrać widząc pierwsze zdjęcie :)) Chętnie poczęstuję moich gości takimi udkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie wspaniały blog,czy udka można przygotować dzień wcześniej a następnego dnia usmażyć na świeżo.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Udka należy przygotować najlepiej przed podaniem. Ciasto jest wtedy chrupiące, jeśli długo poleży może zrobić zbyt rzadkie. Co najwyżej wcześniej można przygotować mięso. Ewentualnie można spróbować lekko podsmażyć, aby poprawić na drugi dzień. Nie wiem jaki będzie efekt takiego smażenia na raty, gdyż ja zawsze przygotowuję je bezpośrednio przed podaniem, chociaż lubię je także na zimno, ale wtedy ciasto jest bardziej wyczuwalne.


    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne!Zapisuję bo w maju mam dużą imprezkę i szukam oryginalnych przepisów,ten na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam! Już drugi raz robiłam te udka. Tak, można ja smażyć też po kilku godzinach. Dziękuję danie, i dla dzieci, i dla dorosłych.

    OdpowiedzUsuń
  9. Absolutny hit naszego wielkanocnego przyjęcia! Te udka są genialne! przygotowaliśmy je od razu przed smażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. A o to zdjęcie udek, które dostałam od Pani Beaty Węgrzyn :)

    [img]http://i62.tinypic.com/143gp6g.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdjęcie przysłała Pani Anna Szczurek z Holandii.

    "Zrobiłam udka i wyszły rewelacyjnie, choć nie smazyłam ich od razu i nic im sie nie stało, były przepyszne. Natomiast pieczeń była dłużej w piekarniku, mieso na dole nie było jeszcze dobrze upieczone. ale wszystko wyszło rewelacyjnie i zaskoczyło gości, szczegolnie te udka, nie widzieli czy moga jesc te "kości"."

    [img]http://i60.tinypic.com/2nqa0lz.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  12. Fotografię udek dostałam od grazki72 :)

    [img]http://i62.tinypic.com/2mwrm9g.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  13. Udeczka pyszniutkie zrobiły furorę u mnie na imprezie :-) do nich zrobiłam sos czosnkowy i pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdjęcie oszukanych przepiórczych udek przysłała Pani Marta :)

    [img]http://i61.tinypic.com/29qjrrn.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcie przepiórczych nóżek przysłała Pani Anna Zychowicz :)

    [img]http://i61.tinypic.com/2ujtheu.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzień dobry , przepis jest fantastyczny , chcę go wykorzystać na spotkaniu rodzinnym , mam tylko pytanie , z podanej ilości mięsa ile wyjdzie sztuk , tak w przybliżeniu, świetny blog , czekam na kolejne wpisy , pozdrawiam serdecznie Myszowata .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nóżki przygotowała moja mama, wyślę do niej Pani pytanie.

      Usuń
    2. Mama mówi, że nie pamięta dokładnie, ale było tych nóżek naprawdę dużo.

      Usuń
  17. Dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  18. Z jakiego mięsa robiłą Pani te udka? Czy schab będzie nadawał się do zmielenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama użyła kurczaka, schab można zmielić.

      Usuń
  19. Dziękuję bardzo za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis rewelacyjny, właśnie zrobiłam :-) polecam

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja tez polecam ,nie raz miałam zrobione ......A dzisiaj bedę robic komuś na urodziny

    OdpowiedzUsuń