21 stycznia 2014

RÓŻE KARNAWAŁOWE


Karnawałowe róże to elegantsza wersja faworków. Dodatek dżemu czy wiśni sprawia, że lubię je ogromnie :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składnik:

  • 4 żółtka
  • 20 gramów cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • około 250 gramów mąki pszennej*
  • 2-3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
  • 20 gramów masła
  • około pół kieliszka wódki/spirytusu lub octu
  • marmolada/dżem/wiśnie kandyzowane
  • olej (minimum litr) lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania


* mąka mące nie jest równa, więc może się zdarzyć, że będzie jej potrzeba ciut więcej lub mniej 

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
2. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) na oprószonej mąką stolnicy.
3. Wytnij koła w trzech rozmiarach.


4. Każde z kół natnij w 4 miejscach.


5. Ułóż na sobie 3 koła; zaczynając od największego. Zrób wgłębienie na środku róży.


6. Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe ciastka będą złotawe. U mnie w domu do oleju wrzuca się jeszcze kawałki kartofli i po ich usmażeniu wymienia się na świeże. Ponoć zapobiega to wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka. Tak robiły moja babcia i mama, więc trzymam się tradycji.
7. Gotowe róże przełóż na papierowe ręczniczki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
8. Zimne podawaj posypane cukrem pudrem i z odrobiną dżemu/wiśnią kandyzowaną we wgłębieniu.

Smacznego :)


4 komentarze: