Skoro leżę przymusowo w łóżku, to przynajmniej pododaję zaległe posty :). Ravioli zrobiłam kilka miesięcy temu, kiedy jeszcze w UK panowało najcieplejsze lato od 10 lat (ponoć). Na samo wspomnienie o słońcu robi mi się przyjemnie na duszy :). Taki delikatny obiad sprawdził się idealnie na późniejszy obiad.
Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku.
Ten post NIE JEST reklamą serków Almette i Philadelphia ;). Do wykonania dania użyłam tych produktów, bo je lubię.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Przygotuj makaron według przepisu: Domowy makaron.
Składniki (nie podaję proporcji, możecie dowolnie kombinować z farszem. Na makoron zrobiony z 3 jajek użyłam mniej więcej po połowie opakowania serka Almette i Philadelphia):
- serek Almette z czosnkiem niedźwiedzim
- serek Philadelphia
- kilka łyżek przetartego na tarce parmezanu
- kilka łyżek natki pietruszki (drobno poszatkowanej)
- pieprz
- sól
- chilli, drobno pokrojone
- kapary
- oliwa
Wykonanie:
1. Wymieszaj serki ze sobą i wkrój do nich pietruszkę.
2. Dodaj do serów parmezan i dopraw.
3. Rozwałkuj cienko ciasto makaronowe.
4. Na makaronowym płacie połóż po jednej łyżeczce farszu. Zachowaj odstępy. Polecam kupienie foremki do ravioli, jakiej ja używam. Jest bardzo wygodna i łatwo przyrządza się w niej równiutkie nadziane kwadraciki.
5. Przykryj farsz płatem ciasta.
6. Za pomocą specjalnego wałeczka (lub palcami w przypadku braku foremki) zlep płaty ciasta wokół farszu.
7. Wykrój ravioli.
8. Podgotuj ravioli we wrzącej i osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem oliwy.
9. Kiedy makaron będzie al dente podsmaż go na oliwie z chilli.
10. Makaron podawaj polany niewielką ilością oliwy i posypany chilli, kaparami i parmezanem.
Smacznego :)
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ravioli z każdym farszem. Nie dość, że ładnie wyglądają to bardzo smakują :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę foremki, bo wszystkie wyglądają tak samo:) a samo ravioli pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.Osobiście bardzo lubię jeść,nie lubię kleić.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń