18 stycznia 2014

AROMATYCZNE RAVIOLI Z SEROWYM FARSZEM



Skoro leżę przymusowo w łóżku, to przynajmniej pododaję zaległe posty :). Ravioli zrobiłam kilka miesięcy temu, kiedy jeszcze w UK panowało najcieplejsze lato od 10 lat (ponoć). Na samo wspomnienie o słońcu robi mi się przyjemnie na duszy :). Taki delikatny obiad sprawdził się idealnie na późniejszy obiad.

Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku.

Ten post NIE JEST reklamą serków Almette i Philadelphia ;). Do wykonania dania użyłam tych produktów, bo je lubię.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Przygotuj makaron według przepisu: Domowy makaron.

Składniki (nie podaję proporcji, możecie dowolnie kombinować z farszem. Na makoron zrobiony z 3 jajek użyłam mniej więcej po połowie opakowania serka Almette i Philadelphia):

  • serek Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • serek Philadelphia 
  • kilka łyżek przetartego na tarce parmezanu
  • kilka łyżek natki pietruszki (drobno poszatkowanej)
  • pieprz
  • sól 
  • chilli, drobno pokrojone
  • kapary
  • oliwa

Wykonanie:

1. Wymieszaj serki ze sobą i wkrój do nich pietruszkę.



2. Dodaj do serów parmezan i dopraw.


3. Rozwałkuj cienko ciasto makaronowe.


4.  Na makaronowym płacie połóż po jednej łyżeczce farszu. Zachowaj odstępy. Polecam kupienie foremki do ravioli, jakiej ja używam. Jest bardzo wygodna i łatwo przyrządza się w niej równiutkie nadziane kwadraciki.


5. Przykryj farsz płatem ciasta.


6. Za pomocą specjalnego wałeczka (lub palcami w przypadku braku foremki) zlep płaty ciasta wokół farszu.


7. Wykrój ravioli.


8. Podgotuj ravioli we wrzącej i osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem oliwy.


9. Kiedy makaron będzie al dente podsmaż go na oliwie z chilli.
10. Makaron podawaj polany niewielką ilością oliwy i posypany chilli, kaparami i parmezanem.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ravioli z każdym farszem. Nie dość, że ładnie wyglądają to bardzo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę foremki, bo wszystkie wyglądają tak samo:) a samo ravioli pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite.Osobiście bardzo lubię jeść,nie lubię kleić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń