19 stycznia 2014

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW KISZONYCH


Zapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebula (można dać mniej)
  • około dwóch średnich ogórków kiszonych
  • garść szczypiorku
  • pieprz
  • sól
  • sok z cytryny lub ocet
  • oliwa


Wykonanie:

1. Poszatkuj kapustę i zalej ją wrzątkiem. Pozostaw naczynie pod przykryciem na około 10 minut.
2. Dobrze odcedź kapustę z wody.
3. Do jeszcze ciepłej kapusty dodaj odrobinę soli i soku z cytryny (dzięki temu kapusta nie straci koloru). Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
4. Pokrój w kostkę cebulę i jabłko. Ogórki pokrój również w kostkę, ale większą. Połącz składniki z kapustą.
5. Dodaj do surówki szczypiorek i dopraw używając pieprzy, soli, oliwy i soku z cytryny.



Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Wymiennie zamiast ogórków kiszonych stosuję ogórki konserwowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tą surówkę. Ale nie jadłam z dodatkiem ogórków. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję z ogórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje za przepis...szukałam fajnego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty a ten wydaje się znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś na obiad były kopytka z sosem pieczarkowym i ta właśnie surówka. Wyszła pyszna, wszystkim smakowało a do przepisu będę wracać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis wydaje się b.smaczny.Chyba jutro będzie na moim stole.

      Usuń