Zapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- główka czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko
- 1 średnia cebula (można dać mniej)
- około dwóch średnich ogórków kiszonych
- garść szczypiorku
- pieprz
- sól
- sok z cytryny lub ocet
- oliwa
Wykonanie:
1. Poszatkuj kapustę i zalej ją wrzątkiem. Pozostaw naczynie pod przykryciem na około 10 minut.
2. Dobrze odcedź kapustę z wody.
3. Do jeszcze ciepłej kapusty dodaj odrobinę soli i soku z cytryny (dzięki temu kapusta nie straci koloru). Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
4. Pokrój w kostkę cebulę i jabłko. Ogórki pokrój również w kostkę, ale większą. Połącz składniki z kapustą.
5. Dodaj do surówki szczypiorek i dopraw używając pieprzy, soli, oliwy i soku z cytryny.
Smacznego :)
Uwielbiam! Wymiennie zamiast ogórków kiszonych stosuję ogórki konserwowe.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą surówkę. Ale nie jadłam z dodatkiem ogórków. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję z ogórkami :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis...szukałam fajnego przepisu na surówkę z czerwonej kapusty a ten wydaje się znakomity:)
OdpowiedzUsuńDziś na obiad były kopytka z sosem pieczarkowym i ta właśnie surówka. Wyszła pyszna, wszystkim smakowało a do przepisu będę wracać. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzepis wydaje się b.smaczny.Chyba jutro będzie na moim stole.
Usuń