22 czerwca 2013

TORT "PLASTER MIODU"




Kiedy zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je upiec. Bardzo spodobał mi się efekt dekoracyjny, jaki uzyskuje się używając folii bąbelkowej. 
Ciasto jest pracochłonne, ale dość przyjemnie się je wykonuje.

Polecam przygotowanie masy z podwójnej porcji, gdyż placki wchłonęły znaczną część masy i wypiek dla niektórych osób mógłby być niewystarczająco wilgotny (na zdjęciach ciasto jest przełożone masą z pojedynczej porcji).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Przepis pochodzi z bloga: Olga's flavour factory. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian.

Składniki na ciasto:


  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek kakao
  • 1 jajko
  • około 3 szklanek mąki pszenne


Wykonanie:

1. Do średniego garnka przełóż: mleko, miód, cukier, masło, kakao.



2. Gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
3. W osobnym naczyniu połącz ocet z sodą i kiedy zacznie się pienić dodaj miksturę do rondla. Mieszaj.



4. Następnie połącz masę kakaową z jajkiem - mieszaj intensywnie trzepaczką, aby jajko się nie ścięło.
5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut.
6. Zacznij masę stopniowo łączyć z mąką - mieszaj.



Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie się ją mieszać, przełóż ją na posypaną mąką stolnicę.



Dodaj mąkę, aby uzyskać konsystencję plasteliny.



7. Uformuj z ciasta cygaro, które podziel na pół, a następnie każdą z części na 5.



8. Każdy z kawałków rozwałkuj na uprzednio przygotowanych kawałkach papieru do pieczenia, z odrysowanej na nich 25cm tortownicy.



9. Placki można jeszcze potem wyrównać przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki.



10. Każdy z placków nakłuj w kilku miejscach widelcem.



11. Każdy okrąg piecz przez około 4-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C.
12. Odstaw do całkowitego ostudzenia.






Składniki na krem:


  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 duże żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 1 szklanka zimnej kremówki 


Wykonanie:

1. W rondlu zacznij podgrzewać mleko z laską wanilii (już bez ziarenek). Mleka nie zagotowuj, ale odstaw z ognia, kiedy pojawi się na nim pianka.
2. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem.



3. Połącz żółtka z ziarenkami wanilii i stopniowo przesiewaj do nich mąkę oraz skrobię. Mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.



4. Do masy jajecznej dodaj około 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj trzepaczką.



5. Ponownie wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj.
6. Następnie postaw garnek z mlekiem na ogień i stopniowo przelewaj do mleka masę jajeczną szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia masy.



7. Dodaj do budyniu masło, esencję i dokładnie wymieszaj. Wyjmij laskę wanilii.



8. Przelej budyń do miseczki i przykryj go folią spożywczą (folia musi dotykać budyniu), aby zapobiec utworzeniu się skórki. Wstaw naczynie do lodówki do całkowitego ostudzenia.



9. Ubij luźniejszą bitą śmietanę i wciąż miksując dodawaj do niej stopniowo zimny budyń.
10. Smaruj kremem zimne placki (u mnie około 2,5 łyżki kremu na warstwę).



11. Po posmarowaniu wszystkich warstw połóż na wierzchu papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Zostaw na około 2 godziny, aby warstwy lekko namokły (można schować do lodówki, ale u mnie był chłodny dzień, więc ciasto zostało na stole).





Składniki na masę dekoracyjną:


  • 57 gramów miękkiego masła
  • pół puszki masy krówkowej/kajmakowej
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • 3 listki żelatyny


Wykonanie:

1. Namocz w zimnej wodzie listki żelatyny.
2. Ubij masło z masą krówkową.



3. Odsącz żelatynę z nadmiaru wody i połącz ją z wrzątkiem. Wymieszaj i dodaj do niej około 1 łyżki śmietany. Szybko mieszając dodaj resztę śmietany, następnie dodaj płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksuj, aby nie powstały grudki.
4. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta.



5. Udekoruj masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłóż ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową.




6. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
7. Delikatnie zdejmij z ciasta folię i udekoruj ciasto pszczółkami (zrobiłam je z marcepanu, lukrecji i płatków orzechowych).


86 komentarzy:

  1. Efekt jest fantastyczny i myślę, że równie wspaniale smakje jak wygląda. Chętnie bym go upiekła ale muszę poczekać na jakąś okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, musiałaś się Olu napracować , wygląda super , pewnie też tak smakuje .

    OdpowiedzUsuń
  3. rety !!!!!!!!!! Rzeczywiście bardzo pracochłonne sądząc z opisu, ale za to wygląda obłędnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny torcik :) Wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  5. Zatkało mnie :D muszę koniecznie upiec, potrzebuję właściwie tylko masy krówkowej i kremówki. Napisz mi proszę, bo nie wiem jak przeliczyć listki żelatyny na łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być ok z 3 łyżeczkami żelatyny :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Dziękuję za tyle przemiłych komentarzy! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. przegladam w tą i z powrotem zdjęcia , ten torcik wyglada na prawdę obłędnie. Genialny pomysł z tą folią bąbelkową , po prostu cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. zaje....biste :0 napewno skorzystam z przepisu w sierpniu mam okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest folia aluminiowa, czy torba bombeklowa?????//

    OdpowiedzUsuń
  10. o mamo, ten tort jest śliczny! Muszę go zrobić, bo pewnie smakuje tak, jak wygląda! Wspaniały efekt z tą folią bąbelkową: )

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, genialne. arcymistrzostwo:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne!!! Chylę czoła!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow...ale pomysłowo zrobiony...rewelacja..

    OdpowiedzUsuń
  14. to jest jakiś kosmos ! wygląda bajecznie !

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczny torcik! Aż szkoda takiego zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  16. wręcz spektakularny!!!
    a z folią bąbelkową to genialny patent :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No pomysł zajefajny, naprawdę, z tą folią :)A samo ciasto wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Robi wrażenie! Użycie foli bąbelkowej sprawdziło się świetnie, tort faktycznie wygląda jak plaster miodu, jest po prostu genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne! Co za efekt! Zobaczyłam zdjęcie i musiałam poznać szczegóły :) Rewelacyjny pomysł i wykonanie! Hihihi, taki tort byłby idealny dla znajomej mojej mamy, która nosi nazwisko "Pszczółka" ;))))

    OdpowiedzUsuń
  20. przepiękny aż mi zrobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Blog Olgi to jeden z moich ulubionych :), ten tort właśnie u niej widziałam, boski jest :D. Zachęciłaś mnie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Po prostu prześliczny ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny tort! Bardzo pomysłowy i z pewnością przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  24. prawdziwe dzieło sztuki :) lubię Twoje przepisy, ponieważ wszystko dokładnie opisujesz i jeszcze fotografujesz :) pozdrawiam - Łucja!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudne te Twoje wypieki, pomysł z folią powalający że się tak wyrażę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniały tort! Rewelacyjny pomysł na udekorowanie!Mam słabość do takich wielowarstwowców, koniecznie muszę kiedyś wykorzystać ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wow, jestem pod wrażeniem, tort jest naprawdę fantastyczny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacyjny pomysł! I w smaku też musi być "miodzio" :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, to jest mistrz sztuki cukierniczej!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pięknie wygląda to ciasto:))
    Z chęcią bym takie zrobiła na swoje urodzinki ale troszkę brakuje mi cierpliwości do robienia ciast:)
    Początek zawsze jest z zapałem a potem gdzieś on ucieka:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Szok w trampkach, czadowy Ci wyszedł! :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Jezu oniemiałam :) Piękne to jest i takie genialnie proste :) Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale czad! czego to ludzka kreatywność nie wymyśli. Folia bąbelkowa ma nowe zastosowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo efektowne ciasto :)efekt pracy niesamowity :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  35. Cudowny!!!! Przepiękny i na pewno przepyszny!! Genialny!! Wooow

    OdpowiedzUsuń
  36. Pięknie wygląda, już nie mogę się doczekać, żeby go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Zatkało mnie z wrażenia!!! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  38. super wygląda pierwszy raz taki widzę. pozdr

    OdpowiedzUsuń
  39. to będzie mój ulubiony blog :)

    OdpowiedzUsuń
  40. izomorfia3
    CUDO!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ależ smaka sobie narobiłam do kawy teraz :P:P:P:P

    OdpowiedzUsuń
  41. Muszę to koniecznie wypróbować.... aj, najchętniej poszłabym teraz, ale to niemożliwe :D
    Btw: świetny blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. o żesz!!! niesamowite!!! trafiłam dzisiaj na Twój blog i czytam, i czytam, i czytam... :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Torcik świetny, upiekę przy okazji wizyty znajomych pszczelarzy :-). Mam jednak małe pytanko: ile faktycznie placków wychodzi z tych proporcji, bo w opisie mowa o 5, a na zdjęciach widzę chyba 10? Pozdrawiam,
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kamilo w przepisie jest napisane, aby ciasto podzielić na pół, a następnie obie części podzielić na 5 równych kawałków. Na zdjęciu jest nawet 11 warstw (dodatkowa warstwa powstała mi ze skrawków po wałkowaniu i wyrównywaniu pozostałych 10 warstw).
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ojeju! Dzięki! Takie są skutki przeglądania przepisów w pracy! :-) Szybko i niedokłanie. Kamila

      Usuń
  44. Witam, Pani Aleksandro obiecałam mojemu Jasiowi ten tort jutro na 7 urodziny. Uwielbia Kubusia Puchatka i jego fiksacje na temat miodu :) Ale mam małe pytanko - ile tej masy krówkowej? Ponieważ jest napisane 1/2 takiej masy, ja mam puszkę 400 g i wydaje mi się, że będzie mało. Jestem laikiem, ale obiecałam a honor zmusza mnie do wykonania obietnicy. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Anito puszka, której używałam miała 533 gramy, czyli musi Pani użyć około 267 gramów. Pozdrawiam i mam nadzieję, że torcik spodoba się Pani synkowi :).

      Usuń
  45. Dziękuję. Tort wyszedł - może nie taki bym chciała, ale... :) udekoruje go postaciami z Kubusia Puchatka i jakoś będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Już kilka takich warstwowych, tortów widziałam,...ale twój je bije na głowę dekoracją. Rewelacyjna!!!

    OdpowiedzUsuń
  47. Cudo, ląduje w zakładce "do zrobienia"!!! Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Dzięki wielkie za przepis, wyszedł prawie idealny. Tylko pszczoły niejadalne bo z ciastoliny ale jak to mówią pierwsze koty za płoty :P

    OdpowiedzUsuń
  49. torcik wspaniały. Pytanie tylko czy w każdym sklepie dostanę odpowiedni marcepan i lukrecje do przygotowania pszczółek (pewnie i tak nie wyjdą tak ładne jak Pani ;) ) ?

    OdpowiedzUsuń
  50. suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  51. Suuuperrr tort!! Ale musi poczekac na dziecięce urodzinki to będzie furrora! Dzięki i gratuluję pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  52. suuupeer tort ale musi poczekać na urodzinki dzieciaków :) dzięki i gratuluje pomysłowości!!

    OdpowiedzUsuń
  53. Witam Pani Aleksandro,prosze mi napisac co to za masa krowkowa bo nie wiem co ma Pani na mysli.Nie mieszkam w Polsce i nie wiem czego szukac!!!Dziekuje i pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa krowkowa to inaczej kajmak. Nalezy kupic mleko skondensowane slodzone w puszce I gotowac przez okolo 3 godziny (puszka ma byc zamknieta I przez caly czas gotowania przykryta woda). Pozdrawiam :)

      Usuń
  54. a ja mam zwykła zelatyne w proszku no i nie mam laski wanili w domu a mieszkam na wsi. Jak sobie z tym poradzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalezy kupic cukier z prawdziwa wanilia (nie wanilinowy), a zelatyne zamienic na te sproszkowana (rozne zrodla podaja rozna konwersje, ale najczesciej widuje, iz jeden listek zelatyny odpowiada jednej lyzeczce zelatyny w proszku).
      Pozdrawiam.

      Usuń
  55. piękny !!!! :))))))

    OdpowiedzUsuń
  56. rewelacyjny pomysł z folią babelkową, zostaję tu na zawsze!

    OdpowiedzUsuń
  57. To ciasto jest fantastyczne!!!!! Ciesze sie ze odkrylam ten blog to sa wspaniale przepisy! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  58. Tylko jedna rzecz jest lepsza od tego tortu! Dwa takie torty! Pierwszy raz zrobiłem ten tort w październiku i zajęło mi to łacznie 5h! Teraz również nie zszedłem poniżej 5h ale za to upiekłem od razu dwa! :D Skoro jak jest już tak dobry i pracochłonny to warto podwoić składniki i zrobić od razu dwa ciasta. Mogą długo leżeć w lodówce i wciąż są świeże (choć i tak znikają szybko)... Gratulacje dla autorki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha to prawda, że zawsze lepsze są dwa torty niż jeden :D. Dziękuję za świetny komentarz :)

      Usuń
  59. Witam, mam pytanie czy na prostokątnej brytfance wyjdzie równie efektowne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oczywiście, że wyjdzie :) Pozdrawiam

      Usuń
  60. wow! nie pomyślałabym o wykorzystaniu folii pęcherzykowej w ten sposób!

    OdpowiedzUsuń
  61. Pani Dominika Błecha przysłała mi zdjęcie tortu Plaster Miodu. Tort wygląda przepięknie i aż mam ochotę na kawałeczek

    [img]https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t1.0-9/1002351_10151852201341337_1317113993_n.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  62. Witam. Torcik przepiękny. Wczoraj go znalazłam i właśnie czekam az budyń ostygnie :) Mam pytanie dotyczące żelatyny. Czy jest konieczna? Ja mam tylko tą w proszku i w dodatku na opakowaniu pisze ze jest wieprzowa. Nie bardzo wiem, czy istnieja i jakie rodzaje zelatyny, a bardzo nie chcialabym zespsuć efektu końcowego. Dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, żelatyna jest konieczna, ponieważ dzięki niej zastygnie polewa. W kilku artykułach/na forach czytałam, iż jeden listek żelatyny odpowiada jednej łyżeczce tej w formie proszku (choć inni to podważali). Proszę wykonać ją według instrukcji producenta na opakowaniu. Pozdrawiam i bardzo mocno trzymam kciuki :)

      Usuń
  63. Bardzo dziękuję Pani Annie za podesłanie zdjęcia :)

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1170520141.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń