25 czerwca 2013

CAPRESE DI MOZZARELLA DI BUFALA (dwa podania)


Sałatka caprese jest jedną z moich ulubionych. To proste połączenie pomidora, bazylii i sera ujęło za serca ludzi na całym świecie. Danie jest idealne na upały i spotkania przy grillu :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • mozzarella z mleka bawolego
  • dorodne pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • liście świeżej bazylii 
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia (opcjonalnie)



Wykonanie 1 (tradycyjne):

Na dużym talerzu ułóż naprzemiennie plastry pomidora i sera. Sałatkę udekoruj bazylią i polej oliwą wymieszaną z pieprzem, solą i suszoną bazylią. 

Wykonanie 2 (koreczki):

Mozzarellę pokrój w kostki. Nabij je na wykałaczki. Następnie wbij na ser bazylię i pomidorki koktajlowe. Również udekoruj oliwą wymieszaną z przyprawami. 

Smacznego :))

2 komentarze:

  1. mój ulubiony przekąsacz:) wolę gdy ser jest w plastrach.

    OdpowiedzUsuń